Gastenboek E-mail update Reislinks

Yogyakarta


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 27 April - 2 Mei 2002

Lees op onze Engelstalige website meer over Yogyakarta.

Het centrum van Yagyakarta

Vanuit Bandung nemen we de trein naar Yogyakarta. Deze middelgrote plaats in het zuiden van centraal Java was het centrum van de onafhankelijkheidsstrijd van indonesiE Maar voor de toerist belangrijker is het het culturele centrum van Java en ligt het vlakbij de belangrijkste tempels: Borobudur en Prambanan.

Bisnis kelas

Als we het weggestopte treinstation van Bandung eindelijk hebben gevonden moeten we op zoek naar de juiste trein en wagon. We reizen "Bisnis" en dus hebben we gereserveerde plekken. "Ekonomi" is op deze trein niet beschikbaar, wel "Executif", waarbij er ook nog airco en wat meer luxe is. Wij doen het met een paar ventilatoren die aan het dak hangen.

De trein rijdt door de mooiere gebieden van West en Centraal Java. Op de uitlopers van de zuidelijke bergketen liggen de rijstterrassen te wachten op beplanting danwel oogst. De vulkanische grond hier is zo vruchtbaar dat de rijstproductie niet aan seizoenen gebonden is en de rijstvelden dus om de beurt kunnen worden geplant of geoogst. Ieder rijstveld levert driemaal per jaar een rijke oogst.

Op het station van Yogya worden we direct benaderd door een aantal hotelmensen. We schudden ze af want we denken wel te weten waar we heen gaan. De buurt ten zuiden van het station kent vele guesthouses, maar we kunnen niet zomaar rondkijken zonder geholpen te worden door een paar mannetjes die blijkbaar commissie vangen. Maar we worden uiteindelijk wel naar een goede en redelijk goedkoop guesthouse gebracht, dus we hebben geen klagen.

Batik

We willen het in Yogya even rustig aan doen, maar dat blijkt wat lastig. Iedereen wil ons tours aansmeren, vervoeren of, vooral, batik schilderijen verkopen. Na een aardige uitleg van deze techniek bekijken we er een paar en vinden ze best mooi. Alleen een beetje duur, maar er valt te onderhandelen. Je wordt bijna gedwongen om een prijs te noemen, terwijl je nog helemaal niets wilt kopen. Als je dan toch een prijs noemt (stom natuurlijk) wordt je nog dagen door de mensen lastiggevallen. Uiteindelijk hebben we niets gekocht.

Kraton

Beelden en gebouwen in het Kratoncomples Op maandag gaan we het Kraton (paleis) in de stad bezichtigen. Het is een heel terrein met verschillende paviljoenen waar van alles staat uitgestald. Ook wordt in één van de paviljoenen gammalan gespeeld, traditionele muziek. Opvallend is de hele uitzet van een bepaalde sultan, inclusief plastic lepeltjes zo uit de Hema. Verder natuurlijk vele portretten van de verschillende generaties sultans. De gebouwen zijn verder niet zo bijzonder, wellicht met uitzondering van het gebouw waar de huidige sultan woont, maar daar mogen we niet in.

Waterpaleis

Achter het kraton-complex is het waterpaleis. Dit bestaat met name uit een aantal baden met ondergrondse gangen er naartoe. Vroeger moet er bovendien water omheen gelegen hebben. Nu wordt het gehele complex bewoond en is het een groot doolhof van huizen en steegjes. Het duurt dus even voordat we de baden gevonden hebben, hoewel we vanaf de omliggende ruine gezien hadden waar we naartoe moesten. De weg terug is makkelijker want dan nemen we de onderdoorgang, die we heen niet opgemerkt hadden. Ook worden we nog gewezen op de ondergrondse moskee, waar we ook een kijkje nemen.

Vogeltjesmarkt

Jongetje met slang op de vogeltjesmarkt Terug uit het waterpaleiscomplex lopen we door de vogeltjesmarkt. Een aardige man wijst ons op de meest exotische vogels en andere dieren. We weten dat hij dat niet zomaar doet, maar het is zo interessant dat we hem maar laten begaan. We zien zo grote vleermuizen, verschillende soorten eekhoorns, wilde katten, leguanen, uilen en een jongetje van een jaar of 5 loopt rond met een enorme slang. Na deze rondgang krijgen we nog een rondgang langs de galerijen met batikschilderijen voordat we afscheid mogen nemen van de man.

Borobudur

De Boedhatempel Borobudur Op koninginnedag maken we een tour naar de tempels. We boeken niet de vroege tour, zodat we wat langer kunnen slapen maar de zonsopkomst missen. Maar het blijkt toch heel rustig bij de Borobodur, ook hier weinig toeristen. De Borobodur is een grote Boedhatempel op een heuvel, bestaande uit zo'n 6 platforms. De eerste 4 bevatten muren met reliEs. Opvallend is dat de reliEs die naar het Oosten stonden veel beter bewaard waren gebleven dan die naar het Westen. Weersinvloeden waarschijnlijk. De bovenste twee platforms staan vol met klokvormige kooien met daarin boedha beelden. Het aanraken van de hand van de boedha door de kooi geeft goed karma, evenals het lopen van 3 rondjes om de centrale stupa bovenop. Verder valt er bij de Borobodur niet veel meer te ontdekken, zodat we de 2 uur die we er hebben niet echt nodig hebben.

Onderweg van Borobudur naar Prambanan maken we een omweg langs de Merapi-vulkaan. Deze is zeer actief en er stroomt nog lava naar beneden. Helaas kun je dit overdag niet of nauwelijks zien en bovendien is hij gehuld in wolken. Maar bij de uitkijk, waar wat lava van de grote uitbarsting uit 1994 nog te zien is, staat een verkoper van foto's, en daar kopen we er maar een paar van.

Prambanan

De Hindoetempel Prambanan Prambanan is een complex van Hindoe tempels. Het eigenlijke complex bestaat uit een centrale toren gewijd aan Shiva, twee kleinere voor Brahma en Vishnu en een aantal nog kleinere voor hun rijdieren. In de torens staan standbeelden in iedere windstreek van de goden, hun vrouwen, kinderen en reEcarnaties. Rondom de torens, op een platform, staan de beroemde Hindoe verhalen weer uitgebeeld in reliEs.

Behalve het hoofdcomplex staan er in de omgeving ook nog een aantal andere tempels. We maken een wandeling naar drie van die tempels, waarbij opvalt dat we bijna, op één Japanner na, de enige zijn die dit doen. De eerste twee tempels zijn veel kleiner en duidelijk toe aan renovatie. De derde is wel van enige omvang en hier is men duidelijk al bezig met die renovatie. Je mag het terrein ook eigenlijk niet op, maar er is verder niemand dus.... De tempel lijkt veel op de tempels in Angkor Wat, met wat opvallende beelden en versiersels. Meest opvallende zijn de twee beelden bij de ingang. Voor de tempels in de wijdere omtrek van Prambanan hebben we helaas geen tijd.

Pasar Malam

De laatste volle dag in Yogya hebben we vooral een avondprogramma. Iedere avond is er namelijk een Pasar Malam, een avondmarkt. Behalve de kraampjes met allerlei verkoopwaar bestaat die ook uit een complete kermis. Verschillende draaimolens en reuzenrads, aangedreven met eenvoudige dieselmotoren die er gewoon naaststaan. Maar ook een paar grote tonnen waar motoren hun rondjes bijna horizontaal indraaien. En nog een slangenshow, waar men de slangen volgens de fotoos en muurschilderingen ondermeer doorbijt. Niet zo diervriendelijk dus die laten we maar voor wat het is.

Merapi vulkaan

Om 10 uur is het dan zover. We gaan de Merapi beklimmen en lava zien. Een busje brengt ons tot vlakbij het beste uitkijkpunt en het laatste stuk moeten we klimmen. Vanaf het punt waar de bus stopt zien we al wat oranje bovenop de berg. Naarmate we verder klimmen zien we dat de berg om de paar minuten wat uitspuugt. Er verschijnt dan wat oranje lava bovenaan wat eerst nog enigszins naar beneden stroomt maar dan begint te rollen en in brokstukken uit elkaar valt. Het is een mooi gezicht en zeker bij het uitzichtpunt hoor je de hete rotsblokken ook donderen. Erg indrukwekkend en we staren zo nog een uur naar de berg voordat we voldaan weer afdalen.

Na 5 dagen nemen we afscheid van Yogyakarta. Een leuk stadje met vele bezienswaardigheden in en rondom de stad. De backpackersbuurt vlakbij het station is heerlijk relaxed, op de batikverkopers na dan. De toeristenindustrie heeft hier ook duidelijk last van de gevolgen van 11 September. Jammer, want van enige vijandelijkheid tegen westerlingen is hier in ieder geval niets te merken.

Ga terug naar: Drukbevolkt West-Java

Ga door naar: Ubud op Bali

Ga naar het overzicht van Indonesie

Wereldreis zonder vleugels