Gastenboek E-mail update Reislinks

de Belevenissen


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Gedurende onze reis zullen we trachten onze belevenissen weer te geven in verslagen, verhalen en fotoreportages, onderverdeeld per land en/of categorie. Op deze pagina vindt je een overzicht van die landen en/of categorieen.

Belevenissen vooraf
Verhalen en fotoreportages van ons leven voor vertrek.

Voorgaande reizen
De reisverhalen van de reizen die we in de jaren voorafgaand aan onze Wereldreis zonder Vleugels gemaakt hebben

Algemene zaken
Evenals bij het gelijknamige ministerie komen hier de verhalen die niet op de te bezoeken plaatsen betrekking hebben, maar op de reis in het algemeen: hoe verloopt het, valt het mee of tegen, komen we financieel uit zoals we verwacht hadden, etcetera

Europa
Het is nu toch echt begonnen. Maandag 19 november zijn we vertrokken! We zijn op de trein gestapt richting Berlijn, Duitsland. Vervolgens via Polen en de Baltische staten richting Rusland. Na Azie keerden we onverwacht terug in Nederland om aan het tweede deel te beginnen: over land door Oost-Europa naar Turkije om daarvandaan te proberen Afrika te bereiken. Na Afrika komen we weer terug in Europa (zie Italie) en sluiten we onze reis af op de wintersport in Frankrijk.

Rusland
Op de bonnefooi naar en door Rusland trekken, is dat in het nieuwe millenium mogelijk en hoe gaat dat dan? We reizen van St.Petersburg langs een dorpje op het platteland naar Moskou en dan per nep Trans-Siberie express naar Irkoetsk. En dat in December...

China
Vanwege de kou slaan we Mongolie over en reizen direct door naar Beijing, oftewel Peking. Ook daar is het koud, maar voor ons valt dat wel mee. Na de kerst gaan we door naar Xi'an voor het terracotta leger, dan de Yangtse rivier voor de 3 gorges alvorens we in wat aangenamere temperaturen in het zuiden van China komen, waar de backpackersdorpjes Yangshuo en Dali onze harten stelen.

Vietnam
Het communisme in Vietnam maakt steeds meer plaats voor kapitalistische hervormingen. Dit gaat gepaard met agressieve verkoopmethodes en een groter wordend contrast tussen rijk en arm. Maar dit ooit door oorlog verwoeste land heeft ons nog veel te bieden. Reizend van de bergstammen in het Noorden naar de Mekong Delta in het zuiden zien we prachtige landschappen, tempels, steden en stranden. En natuurlijk erg veel scooters.

Cambodja
Cambodja is bij iedereen wel bekend als het land van de Rode Khmer. Maar pas als je het bezoekt besef je hoe erg de bloederige greep was waarin deze bende het land van 1975 tot 1980 hield. Iedereen ouder dan 25 jaar heeft die verschrikkingen meegemaakt, en bovendien hield de Rode Khmer, opererend vanuit de bossen, het land nog tot 1997 in een burgeroorlog. Het land is hierdoor straatarm en heeft een hele slechte infrastructuur. Maar de mensen zijn vrolijk, het landschap is mooi en met Angkor Wat heeft men een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld.

Thailand
Thailand, en met name Bangkok, is de hub van Zuid-Oost Azie. Iedere reiziger komt hier meerdere keren langs, zelfs als je van plan bent niet te vliegen. Wij komen vanuit Cambodja voor de eerste keer in Bangkok. Daarna rusten we wat uit op Ko Pha Ngan en bezoeken Songkla in Zuid Thailand. Na ons rondje Maleisie/Indonesie keren we terug naar Bangkok, waarna we wat trekkings doen rond de rivier Kwai en Chang Mai. Na Laos komen we voor de derde keer in Thailand, en na Nong Kai ook voor de derde keer in Bangkok.

MaleisiŽ en Singapore
In de jaren 50 en 60 is getracht van de diverse Engelse kolonies in Zuid-Oost Azie een enkel onafhankelijk land te stichten. Vandaag de dag bestaat het echter nog steeds uit aparte stukjes. Singapore heeft zich ook echt afgescheiden, maar de staten Sabah en Sarawak op Borneo maken wel deel uit van de Maleise federatie. Op het vasteland bezoeken we de islamitische Oost-kust, het oerwoud van Taman Negara, de hoofdstad Kuala Lumpur, het Hollandse Malakka en de kustplaats Mersing. Na Singapore en Indonesie komen we dan in de prachtige staten Sabah en Sarawak op Borneo. Na weer langs Indonesie gegaan te zijn komen we dan ook nog in Georgetown, op het eiland Penang aan de West-kust.

Indonesie
Indonesie is een verzameling van vele eilanden, ieder met zijn eigen landschap en cultuur. Helaas is het onmogelijk om ze allemaal te bezoeken, ook vanwege de beperking van een 2 maands visum. Na die periode moet je het land uit om het visum te vernieuwen. Wij reisden vanaf Singapore door West-Sumatra waar we kennismaakten met de Minangkabou, moslims met een stamboom die de vrouwelijke lijn volgt. Vervolgens het drukke Java met zijn mooie monumenten, de Hindoes op Bali, snorkelen langs Lombok en Sumbawa, de draken op Komodo, de vulkanische meren op Flores en de begrafenisceremonies op Sulawesi. Na een oversteek naar Borneo verlaten we het land via de Maleise provincies Sabah en Sarawak, om via Pontianak terug te keren naar Sumatra, waar we relaxen aan het Toba meer en bij de Orang Oetangs in Bukit Lawang.

Laos
Onze laatste bestemming in Zuid-Oost Azie is Laos. Dit landje, gelegen tussen Thailand, Myanmar, China, Vietnam en Cambodja, is het meest gebombardeerde en minst ontwikkelde land in Azie. We reizen dus per boot vanaf de grens van Thailand naar de prachtige culturele hoofdstad Luang Prabang. Dan per bus naar het backpackersdorp Vang Vieng in het karstgebergte. De toeristenroute wordt gecompleteerd met de relatief moderne hoofdstad Vientiane aan de grens met Thailand.

Turkije
Turkije is een prachtig land en gateway tussen oost, west, noord en zuid. Komend uit het westen bekijken we in Istanboel waar het vervolg heen zal gaan. Maar voordat we dat daadwerkelijk uitvoeren maken we ook nog een rondje langs Cappedocie, de Zuid- en Oost-kust. Het toeristenseizoen is zo goed als voorbij, zodat we rustig kunnen genieten van dit mooie land.

Griekenland
Als we in Griekenland aankomen is het toeristenseizoen goed over. Samos is uitgestorven en daar blijven we dan ook niet lang. In Athene is het beter toeven en daar bezoeken we de historische sites. Maar vooral onder de indruk zijn we van Nafplio, Monemvasia en andere mooie plekjes op het schiereiland Pelopenese. Jammer dat het niet meevalt om met openbaar vervoer hier rond te reizen.

Italie
Vanaf Patras in Griekenland nemen we de ferry naar Bari, waarvandaan we direct doorreizen naar Rome. Daar halen we onze tickets op voor Afrika, maar we nemen ook de tijd om deze stad met zijn indrukkwekkende geschiedenis goed te bekijken. Als we weer terugkomen uit Afrika bezoeken we Napels voor Pompei, de Renaissance-stad Florence, en het romantische Venetie, voordat we via Bologna en Forli doorreizen richten de wintersport in Frankrijk.

Afrika
Vanaf Addis Ababa maken we een rondje naar Bahir Dar en Lalibela in het noorden van Ethiopie. Dan naar het zuiden voor de oerstammen voordat we naar Kenia en Tanzania gaan voor de mooiste wildparken van Afrika: de Serengeti en Ngorongoro.

Weer thuis
Hoewel we alles voor thuiskomst geregeld dachten te hebben, bleken ťťn en ander toch anders te gaan dan verwacht...

Ga naar het overzicht van Wereldreis zonder Vleugels

Wereldreis zonder vleugels