Gastenboek E-mail update Reislinks

Mersing en Robinson's eilanden


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 7-8 April 2002

De haven van Mersing

De route die Pa Kuipers meer dan 50 jaar geleden heeft afgelegd brengt ons weer terug naar de oostkust. Mersing is een klein havenstadje dat door toeristen vooral gebruikt wordt om naar Tioman eiland te gaan. Wij nemen een kijkje op een paar andere eilanden en bekijken wat Mersing nog meer te bieden heeft.

Bochtig

Vanuit Melakka gaat er geen directe bus naar Mersing. In plaats daarvan gaan we eerst met een airconditioned bus naar Kluang, vanwaar we een lokale bus nemen naar Mersing. Deze laatste bus scheurt over een bochtige weg door het heuvelachtige landschap met veel palmolie plantages. De open-raam airco werkt prima, maar moet een paar keer worden afgezet vanwege een hoosbui. Maar het is weer droog als we na totaal 6 uur reizen in Mersing aankomen.

Het eerste dat ons in Mersing wordt gevraagd is of we soms door willen naar Tioman. Nee dus, en dat vindt men wat vreemd. We gaan echter eerst maar eens op zoek naar een verblijfplaats in Mersing. Die vinden we bij Omar, hoewel Omar zelf er niet is. Er hangt een briefje dat je jezelf dan maar moet inchecken en dat doen we dan maar in de enige nog vrije kamer. Het blijkt weer een echt doe-het-zelf guesthouse te zijn, Omar komt 's avonds pas weer een kijkje nemen.

Robinson

We gaan maar even een kijkje nemen in het winkelcentrum van het dorpje. Hier staan vele bureautjes die trips regelen naar Tioman en andere eilanden. Bij één van de bureautjes zien we allemaal fotoos hangen van de Nederlandse versie van het TV-programma Expeditie Robinson. Navraag leert ons dat dit programma, evenals verschillende buitenlandse versies, op de eilanden voor de kust van Mersing zijn opgenomen. Op dit moment zijn ze bezig met opnames voor de Zweedse versie en binnenkort komen de Hollanders weer voor de voorbereiding van een nieuwe serie. Leuk om dat zo aan te horen en we worden nieuwsgierig naar de eilanden.

Terug bij Omar vragen we naar de eiland hopping tour die hij aanbiedt. Die organiseert hij elke dag mits hij genoeg deelnemers heeft. Helaas heeft hij die niet voor de volgende dag, maar hij wil voor ons wel een speedboot regelen om toch een paar eilanden te zien.

De volgende dag gaan we dus samen met een oude man in een speedbootje op weg. De man zet er flink de vaart in en de boot maakt een paar flinke klappen op het water. Na drie kwartier varen komen we aan bij Hujung eiland. Hier staan een paar huisjes die semi-permanent bewoond worden, maar verder is het eiland verlaten. Eén van de huisjes blijkt van onze kapitein te zijn en hij gaat daar lekker klussen terwijl wij op het strand liggen en snorkelen.

Snorkelen

Het heldere water voor het strand ligt vol met koraal. Gewapend met snorkel gaan we op onderzoek uit en bewonderen we de onderwaterwereld. Het koraal is mooi en nog vrijwel onbeschadigd. We zien vele gekleurde visjes met ondermeer onze favoriet: de anemoonvis die zich laat kietelen door de giftige tentakels van de zeeanemoon. En ook de fluwelen schelpen zien we hier weer en Sabine heeft het geluk een pijlstaartrog te spotten.

Terug op het strand blijkt dat bevolkt met vele krabbetjes die, als we eraankomen, zich terugtrekken in hun holletje. Als je dan geduldig wacht komen ze weer tevoorschijn. Als onze kapitein verschijnt met kokosnoten om uit te drinken is het beeld compleet. We houden wel niet zo van kokosmelk, maar het hoort natuurlijk wel bij een tropisch eiland.

Vluchtelingen

Rond 1 uur brengt onze kapitein ons naar Pulau Tengah. Dit eiland is bekend vanwege de Vietnamese bootvluchtelingen die hier jaren lang op asiel hebben zitten wachten. Er liggen een paar skeletten van boten op het strand en we vragen ons af of die van de Vietnamezen waren. Ook is er nog een soort kamp waar een aantal westerlingen bezig zijn. We zien in het bos verder nog wat constructies voor spellen en vragen ons af of dit allemaal met Expeditie Robinson te maken heeft. Als we weer in de boot teruggaan vertelt onze kapitein dat daar inderdaad de Engelse versie wordt opgenomen en dat de westerlingen die we zagen de cameraploeg was.

Zandvliegen

Pas wanneer we terug zijn in Mersing merken we hoeveel last we hebben van de zandvliegen op beide eilanden. De bultjes jeuken nog veel erger dan muggenbulten en we zitten helemaal onder. Deze ellendelingen maken onze beslissing om niet naar Tioman te gaan een stuk makkelijker. Het was leuk een paar Robinson eilanden te hebben gezien maar de volgende dag gaan we door naar Singapore.

Ga terug naar: Melakka: Hollands glorie?

Ga door naar: Schoon Singapore

Ga naar het overzicht van Maleisië en Singapore

Wereldreis zonder vleugels