Gastenboek E-mail update Reislinks

Kuala Lumpur: de culturele mix


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 29 Maart - 2 April 2002

Gebouw Sultan Abdoel

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisie, en dus een smeltkroes van maleise, chinese, en indische culturen. Maar het is ook het vlaggeschip voor de moderne Maleise staat. En dus staat het ook vol met moderne hoogbouw, waaronder de Petronas torens, naar verluid de hoogste in de wereld. Tenslotte zijn er ook nog heel wat koloniale gebouwen te bewonderen.

De nachttrein naar KL, zoals Kuala Lumpur veelal genoemd wordt, vertrekt nog redelijk op tijd. Vlak voor KL echter staan we lange tijd stil en zien we de zon opkomen. Zo hebben we toch nog weer twee uur vertraging opgelopen. We stappen uit op KL Sentral, het hypermoderne nieuwe treinstation van KL. Een meisje uit de trein begeleidt ons heel vriendelijk naar de metro, en voor we het weten zitten we in Chinatown. Hier zitten veel backpackershostels, allemaal met kleine kamertjes maar gezellig. Zo ook de onze, Golden Plaza Hostel. Het wordt gerund door een kordate Indiase vrouw, die de wind er goed onder heeft.

Bliksem

Na even gerust te hebben gaan we even wandelen. We willen de koloniale buurt bekijken, maar de donkere wolken voorspellen niet veel goeds. Na de moskee aan de rivier te hebben bekeken voelen we de eerste druppels en kiezen we maar snel een overdekt terras. Daar krijgen we een prachtige bliksemvoorstelling te zien tussen de hoge gebouwen en de vlaggemast op Merdeka plein, de hoogste van de wereld. Ook hier is het lang droog geweest dus een buitje is best welkom.

Als de bliksem voorbij is maar de regen nog niet gaan we het centrale marktgebouw binnen. Hier staan veel souvenirstalletjes met houtsnijwerk, schilderijen en vele andere artikelen. We zijn hier wel even zoet maar kopen niets: veel te duur in vergelijking met andere landen. Bij de voedselkraampjes in het gebouw nemen we een indiase schotel, erg lekker.

Koloniaal KL

De volgende dag is het dan toch tijd voor onze koloniale tocht. We gaan eerst langs het "oude" station van KL. Dit prachtige gebouw in Moorse stijl is nog helemaal niet oud en fungeert nog prima als station. Toch moest er een prestigieus nieuw station komen, dat echter na de crisis eind jaren 90 maar ternauwernood afgebouwd kon worden. Vooruitgang of geldverspilling?

Achter het station staat de nieuwe nationale moskee. Een enorm groot modern gebouw met een grote achthoekige blauwe koepel. Het is gebedstijd dus we mogen niet naar binnen, evenmin als bij het Islamitische gebouw (hoofdkwartier?) aan de andere kant van de weg.

We lopen dus maar door naar de Lake Gardens, een enorm park aangelegd tijdens de koloniale tijd. In het park bevinden zich een vogelpark, vlinderpark, hertenpark en bloementuinen. We willen naar het vogelpark, maar dat blijkt schrikbarend duur. We moeten de vogels dus maar gewoon in het wild zien, en prompt vliegt er een ooievaar over. De orchidee en hibiscustuinen zijn wel betaalbaar voor de budgetreiziger en erg mooi. Tenslotte komen we bij het Nationale Monument alvorens we de Lake Gardens weer verlaten.

Op de terugweg komen we bij het Merdeka (vrijheids) plein. Dit plein is omringd met prachtige gebouwen, tuinen en fonteinen. Sommige gebouwen zijn van exclusieve clubs die in de koloniale tijd zijn opgericht. Anderen, zoals het Abdoul Mohammed gebouw, dienden en dienen nog steeds een administratieve taak. Ten slotte zijn er ook nog een paar musea, die we niet aandoen.

Chinatown

Terug in chinatown worden we weer overweldigd door de drukte. Iedere avond is er markt en wordt de straat tegenover ons hostel volgebouwd met kraampjes. Erg veel illegale CD's, zowel muziek, video als software, is er te koop, evenals T-shirts, horloges, portemonnees en kleine electronica. Af en toe wordt de straat overvallen door de politie die de illegale producten in beslag neemt, maar de volgende dag staan ze er weer gewoon. Wij houden ons in en kopen niets.

Ook in chinatown staat een Zuid-Indische Hindu tempel. De ingang is een hoge toren gedecoreerd met vele beelden van de verschillende goden in heldere kleuren. Uit bescheidenheid gaan we niet naar binnen maar we zien daar Indiërs allerlei rituelen uitvoeren. Buiten loopt een oude Indische man heel andere (dronkemans) rituelen uit te voeren. zijn gebeden lijken niet echt te helpen.

Het is pasen, maar daar merken we verder weinig van. We wilden de Twin towers van KL gaan beklimmen maar horen dat dat alleen maar 's morgens vroeg kan. Dus doen we een dagje rustig aan en gaan we onder meer op zoek naar paaseieren voor Marja. Zij keert vandaag terug naar huis na een jaar reizen en neemt voor ons wat spullen mee naar Nederland. Erg handig als je iemand tegenkomt die in de buurt woont. Ook komen we vandaag Kim en Rik weer tegen, die we in Taman Negara ontmoet hebben. We wisselen e-mail en website uit en gaan samen Internetten. Met 's avonds nog een film in het hostel komen we zo de dag wel weer door.

Modern KL

Op maandag gaan we dan toch naar de torens. Maar helaas, op maandag blijken we er helemaal niet op te mogen. Hadden we toch beter gisteren kunnen gaan, want er blijken ook middagsessies. Evenzogoed zijn de torens best indrukwekkend vanaf de grond. Bovendien wandelen we naar de andere hoge toren van KL, een soort euromast, waar we wel opmogen. Tegen betaling welliswaar, maar toch. Zo kunnen we toch nog het uitzicht over KL bewonderen. Ook vanuit de lucht lijkt de stad niet zo heel groot. Wel hangt er een smogwolk over de stad, die later enigszins optrekt.

We bevinden ons nu in de gouden driehoek. Dit is dus het moderne gedeelte, vol met grote, luxe winkelcentra. We bezoeken er eentje en bewonderen met name de electronica. Wel wat goedkoper dan in Nederland overigens, maar niet veel. De WC's vallen trouwens een beetje tegen, gewone Aziatische hurkdingen zijn het. We houden het verder snel voor gezien, overal is zo ongeveer hetzelfde te koop, dus waarom zoveel winkelcentra?

Op dinsdag houden we Kuala Lumpur voor gezien. KL is een interessante, multiculturele stad met meerdere gezichten. Het drukke chinatown wordt geflankeerd door het mooie koloniale gedeelte aan de ene kant, en de gouden driehoek aan de anderen. Echt maleis is de stad niet te noemen. Er zijn evenzoveel, zoniet meer, chinezen en ook een heleboel Indiërs. Het is zelfs zo erg dat de weinige Maleise woorden die we kennen (Terimah Kassih, bedankt Pa Kuipers) door vele locals amper begrepen worden. Engels werkt veel beter.

Ga terug naar: Taman Negara: de jungle

Ga door naar: Melakka: Hollands glorie?

Ga naar het overzicht van Maleisië en Singapore

Wereldreis zonder vleugels