Gastenboek E-mail update Reislinks

Karstgebergte rond Yangshuo


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 8-11 Januari 2002

De waterbuffel en zijn moderne vervanger: een truck met jarretelaandrijving

Guilin wordt alom geroemd als de mooiste stad van China vanwege het prachtige omringende karstgebergte. Het is echter algemeen bekend dat de mooiste landschappen te bewonderen zijn rondom het backpackers-dorp Yangshuo, 65 km ten zuiden van Guilin. Een mooi plekje om te relaxen en langs de rijstvelden te fietsen.

Zo gauw we aankomen in Guilin en een busticket hebben gekocht voor over drie dagen richting Kunming, gaan we op zoek naar de minibus die ons naar Yangshuo moet brengen. Maar voor we die kunnen vinden heeft hij ons al gevonden. We hoeven alleen maar even te onderhandelen over de prijs en kunnen dan zo instappen om een uurtje later in Yangshuo aan te komen.

Eenmaal aangekomen (en eigenlijk al in de bus) worden we overspoeld door mensen die ons hotels aanbieden. We hebben onze zinnen echter gezet op Lisa's, een hotelletje uit de reisgids en hoewel we nog een ander bekijken is dat ook waar we uitkomen. Lisa is heel aardig en hulpvaardig, we voelen ons er meteen thuis. Ze vertelt ons ook de verschillende uitstapjes die we kunnen maken en verhuurt ons een fiets om even later al op weg te gaan.

Fietstocht

De tocht die we hebben uitgekozen is eigenlijk een wandelroute, maar omdat we alleen de middag hebben doen wij hem fietsend. We nemen eerst de grote weg naar Guilin om bij een dorpje af te slaan om via een onverharde weg uit te komen bij een riviertje, die we moeten volgen om weer terug te komen. Lijkt eenvoudig, maar eenmaal bij de rivier zien we geen weg erlangs. We overwegen nog in te gaan op het aanbod om mee te varen, maar de absurde bedragen die men daarvoor vraagt weerhoudt ons daarvan. Er blijft maar één optie over: het rijstveld in.

Het paadje door het rijstveld is smal maar wordt even later al breder. Daar is ook een jongen die voor ons uitfietst richting een dorpje. Hier rijden we langs hutjes met veel kippen, honden en kinderen. We slaan weer af richting rivier omdat we die moesten volgen en gaan een brug over die alleen treden kent. Meerdere mensen tillen hun fiets gewoon op dus wij ook maar. Aan de andere kant kiezen we maar weer een weggetje stroomafwaarts.

Fiets 'em d'r in

Het weggetje komt langs vele akkers en rijstvelden, met het schitterende decor van het karstgebergte op de achtergrond. Aanvankelijk komen we nog wat kinderen tegen, maar naarmate we vorderen wordt dat minder. De wegen worden ook steeds smaller, totdat we weer op de smalle paadjes tussen de rijstvelden belanden. We voelen ons weer deelnemer aan "Fiets 'em d'r in" maar willen toch niet het risico lopen om van het hoge paadje af te stuiteren, dus stappen we maar af. Als de paadjes echter nog smaller en modderig worden valt er ook nauwelijks op te lopen, zeker niet met fiets in de hand. We keren maar even om en kiezen een ander pad, dit keer meer richting de hutjes.

Dichter bij de hutjes fietsend zien we wat meer bevolking. Regelmatig roepen we "Ni hao" naar kindjes die "Hello" naar ons roepen, zo afgesloten van de wereld is men hier dus toch niet. Na een tijdje vragen we ons wel af of we de rivier nog wel volgen. We zoeken hem dus maar weer op en via een brug komen we aan de overkant. Daar zijn de wegen een stuk breder, maar ook vaak verhard met stenen. We wisselen deze wegen dus maar af met kleinere paden en nog af en toe een rijstveld totdat we weer op de grote weg komen. Moe, gebroken van hard zadel en hobbelen maar voldaan keren we weer terug naar het dorp.

Het dorp Yangshuo

Yangshuo kent twee gezichten. Enerzijds is er het typische middelgrote chinese dorp met zijn drukke straten, mensen die altijd bezig zijn met dingen verkopen en huizen die altijd in aanbouw of sloop lijken te zijn, wat de straat niet zo'n schone aanblik geeft. Anderzijds is er het backpackersgedeelte, dat zich concentreert rond Xie Jie. Deze "Weststraat" is mooi plaveit, staat vol met hotels, restaurants en souvenirshops en er komen geen auto's. Het is er heerlijk toeven en dat doen we dan ook. Om Xie Jie is er een soort cross-over tussen de twee gedeelten zodat je zelf kunt bepalen in hoeverre je het chinese dorp wil betreden of in de "westerse" wereld wilt blijven.

Boottrip

De volgende dag gaan we op weg om een boottrip door het karstgebergte te ondernemen. Omdat het mooiste gedeelte van de rivier (een andere dan die van gisteren) verderop ligt moeten we eerst een bus nemen. In het dorp waar de boot vertrekt is een markt zodat we een uur eerder vertrekken. Hoewel de markt elementen bevat die we op de Qing Ping markt in Guangzhou gemist hadden (ondermeer een rat, varkenspoten en een biggetje waarvan de haren afgeschroeid werden) spenderen we het grootste gedeelte van dat uur met ervaringen uitwisselen met twee Schotse en een Amerikaanse meid.

De boottrip is heel relaxed en levert weer mooie plaatjes op van het gebergte. Ook zien we de lokale bevolking om de rivier bezig met het opvissen van wier, wassen, het hoeden van runderen etc. Weinig spectaculair maar een mooie rustige tocht.

Tweede fietstocht

De derde dag pakken we weer de fiets om dit keer een tocht te maken die voor de fiets geschikt is. We volgen een geasfalteerde weg die niet zo breed is dat er veel (vracht)verkeer overheen komt. We worden alleen af en toe gepasseerd door (of we passeren zelf) een megochelobiel, een 3 danwel 4 wielig voertuig dat met een veredelde grasmaaier en jarretelaandrijving wordt voortgestuwd. Praktisch alles wordt met deze voertuigen vervoerd en de straten in de grotere dorpen staan er dus vol mee.

Per fiets door de rijstvelden Via mooie vergezichten komen we via een zandpad weer op de grote(re) weg, waarlangs de Moon Hill staat, een heuvel die aan de bovenkant een opening heeft in de vorm van een halve maan. We beklimmen deze heuvel voor de prachtige vergezichten, hoewel het vandaag wat heiïg is.

De terugweg gaat weer langs een stukje waarvan geen weg op de kaart staat. Die weg zou er wel moeten zijn, maar wij hebben hem nooit gevonden. En dus gingen de wegen weer van smal naar nog smaller naar pad tussen de rijstvelden totdat we de rivier weer overmoesten. De dam die we vinden is zeker niet bedoeld voor fietsers en aan de andere kant komen we dus weer in de rijstvelden terecht. Dit onderdeel van "te land, ter zee en in de lucht" kent echter geen geheimen meer voor ons en dus vinden we onze weg weer terug.

Feest!!

's Avonds is er feest bij Lisa's. Het hotel bestaat 15 jaar en Lisa organiseert een all you can eat BBQ voor 20 Yuan (3 Euro) en het derde biertje gratis. En dus bleef het nog lang onrustig met een Israëliër, een Australisch stel en twee Amerikaanse meiden. Van minder en meer serieuze gesprekken draait het uiteindelijk uit op bierspelletjes (stiften?), al met al een goede afsluiter van drie dagen Yangshuo.

Ga terug naar: Culinair Guangzhou

Ga door naar: Kunming en Dali: Verdwijnende charme

Ga naar het overzicht van China

Wereldreis zonder vleugels