Gastenboek E-mail update Reislinks

St. Petersburg


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 29 November-2 December

Lees op onze Engelstalige website meer over St. Petersburg.

De kathedraal van de wederopstanding

De eerste stop in Rusland is St.Petersburg, het voormalige Leningrad. Dit is een majesteuze stad met vele mooie kathedralen. Verder unieke musea, veelal samengesteld door Tsaar Peter de Grote zelf. Pronkstuk is natuurlijk de Hermitage.

De nachtbus

De busrit naar St.Petersburg verloopt nogal onrustig omdat de bus afgeladen vol zit met ondermeer een Russisch basketballteam (allemaal langer dan 2 meter) dat blijkbaar een overwinning op zak heeft. Bovendien moeten we er bij de grens allemaal uit voor paspoort, visa en bagage controle. We komen dus uitgeput aan in St.Petersburg om 6.45 uur en worden daar voor het eerst geconfronteerd met het Cyrillisch schrift. We haden er nog wat op geoefend om de juiste metro te kunnen vinden naar ons hostel, maar zien er al snel vanaf. We houden een taxi aan en na wat onderhandelen brengt hij ons weg. Onderweg wijst hij al wat dingen aan zoals het standbeeld van Lenin en de weg naar Moskou. maar dit is niet echt aan ons besteed.

Bij aankomst bij het hostel krijgen we de mededeling dat de receptie pas om 8.00 uur opengaat. We mogen wel alvast naar binnen en brengen dus een uurtje op de gang door, in afwachting van een bed. Als de receptie dan eindelijk opengaat wacht ons een nieuwe teleurstelling: we mogen pas na de middag in onze kamer. We proberen nog wat te slapen in de gezamenlijke ruimte, maar besluiten dan maar te trachten onze visa alvast te gaan registreren in de stad.

De perikelen rond de visaregistratie zullen we in een apart verhaal beschrijven, maar tijdens de wandeling door de stad komt St.Petersburg op ons over als een grauwe stad, met drukke, brede wegen en grote, grijze gebouwen. Als we terugkeren in het hostel en eindelijk een bed krijgen is onze eerste indruk over wat iedereen zo'n mooie stad vindt niet echt positief.

We houden het dutje kort omdat het straks vroeg donker is en omdat we anders vannacht niet meer slapen. Na een korte inspectie van de kaart vervolgen we onze bureaucratische zoektocht. Ditmaal hebben we wat meer succes en misschien komt het daardoor dat de stad ook wat vriendelijker aandoet. Komt natuurlijk ook omdat we een leuk winkelstraatje vinden, een bakkerijtje waar je ook goedkoop thee kunt drinken, en later nog een Georgisch eettentje, waar ze wel geen woord Engels spreken, maar ze wel erg behulpzaam zijn. Al met al gaan we dus toch nog goed gemutst slapen.

De volgende morgen zien we bij het ontbijt een oude bekende: Linda uit Australie die we ook in Vilnius tegenkwamen. Omdat we vandaag naar een slaapzaal verhuizen (goedkoper) komt Sabine bij haar en een paar andere meiden op de kamer, en Patrick bij een paar Hollanders en een Belg. Zo worden er veel ervaringen uitgewisseld en dat is juist wat het zo leuk maakt om in hostels te verblijven in plaats van hotels (buiten de kosten natuurlijk}, hoewel dit hostel veel groter en dus onpersoonlijker is dan die in Vilnius.

Nevsky Prospect

We besluiten vandaag om de grootste en bekendste winkelstraat van St.Petersburg, Nevsky Prospect, in zijn geheel te bewandelen. Eerst naar het zuidoosten, waar op het eind het Nevsky klooster staat. Dit klooster bestaat uit verschillende gebouwen met middenin een kerkhof, waar vele beroemdheden liggen, ondermeer componist Tchaikovski. alles in een mooie omgeving met bomen en een soort slotgracht eromheen.

Terug richting noordwesten en centrum van de stad zijn er weinig bezienswaardigheden totdat we bij de eerste gracht aankomen. St.Petersburg ligt aan de delta van de rivier Neva, die de stad in het centrum opsplitst in een paar eilanden. Bovendien zijn er een aantal grachten gegraven,waardoor sommigen de stad het VenetiŽ van het Noorden noemen. Volgens ons zijn het meer Amsterdamse grachten, maar goed. Vooral het uitzicht op de gebouwen langs de grachten is erg mooi.

Binnen de grachtengordel volgen de bezienswaardigheden zich in rap tempo op. Kathedralen en paleizen wisselen elkaar af met warenhuizen en winkels. Hoogtepunt is de kathedraal van de verrijzenis van Christus met z'n ui-vormige torens in allerlei kleuren. Erachter ligt een mooi park waarin de plaatselijke jeugd op de looppaden een aantal glijbanen heeft gemaakt, waar wij ook even gebruik van maken. Ondanks het laagseizoen is er ook nog een souvenirmarkt, met veel Matroeschka's (poppetje in poppetje in......) en bontmutsen, maar we weten de verleiding te weerstaan.

We lopen verder over de zeer drukke (met auto's) Nevsky Prospect totdat we bij de rivier de Neva aankomen. Hier staat het imposante groen-wit-goude winterpaleis. Met de dichtgevroren Neva vanaf de brug op de voorgrond, doet het paleis zijn naam eer aan. Aan de andere kant van de brug staan nog de admiraliteit (hoofdkantoor marine) en op de achtergrond de St.Isaac kathedraal. Best een imposante skyline.

Hermitage

Zicht op het winterpaleis vanaf de brug over de bevroren rivier De volgende dag besluiten we de Hermitage te bezoeken. We zijn niet echt kunstliefhebbers, maar iedereen zegt dat als je in St.Petersburg bent, je de Hermitage bezocht moet hebben, dus gaan we maar. De Hermitage is de complete kunstcollectie van de Russische staat en staat uitgestald in het winterpaleis en de ernaast gelegen gebouwen. Als buitenlanders betaal je het 20-voudige van wat de Russen betalen, tenzij je student bent, dan betaal je niks.

Eenmaal binnen valt van verbazing onze mond open. In de meest schitterend gedecoreerde zalen staan enorme hoeveelheden goud en zilverwerk uitgestald, waaronder een tweetal gouden koetsen. De complete inboedel van zitkamers en bibliotheek van de tsaren staat er nog in alle pracht en praal. Na een aantal zalen komen we dan in de verzameling kunst, gerangschikt naar de verschillende landen en streken waar de kunst uit afkomstig is.

De eerste zalen waar we doorheen komen bevatten vooral voorwerpen uit het Midden en Verre Oosten, zoals snijwerken uit hout en ivoor. Hierna komen we dan echter bij de Europese kunst: beeldhouwwerken en schilderijen. Dit is niet ons pakkie-an maar toch kijken we goed naar vooral de Nederlandse meesters en andere bekende namen die we zien. Het is echter allemaaal erg veel en we zetten er dus flink de pas in. De harnassen kunnen onze aandacht nog wel grijpen maar we kijken nu vooral naar de zalen zelf: iedere zaal is aders gedecoreerd met veel goud, zilver of fluweel, schitterend gewoon. Aan het eind van de middag blijft ons vooral dat bij: de Hermitage moet je gezien hebben, al is het alleen maar om het interieur van het winterpaleis.

Laagseizoen

Vandaag gaan we de bezienswaardigheden op de eilanden aan de andere kant van de Neva bekijken. We nemen de metro en komen aan bij het Peter en Paul fort. Na via een brug het fort te hebben betreden, blijkt een ander aspect van het laagseizoen: dit is de tijd om de gebouwen eens flink te restaureren. We hebben eerder al een hoop dingen in de steigers zien staan, maar dit slaat alles. De Peter en Paul kathedraal staat volledig in de steigers maar ook veel van de overige gebouwen in het fort worden gerestaureerd. Het geheel geeft een beetje een troosteloze aanblik en na een korte wandeling door het fort besluiten we deze historische grond maar weer te verlaten.

Als we op de brug naar het Vassily eiland lopen worden we ogeschrikt door een enorme knal. Het blijkt dat iedere dag om 12 uur een kanon in het fort wordt afgevuurd, weten we dus ook weer. De grootste bezienswaardigheden op het Vassily eiland zijn de twee musea, die we, mede vanwege de kou, alletwee maar bezoeken.

Vreemde Musea

Het ZoŲlogisch museum bevat een enorme collctie opgezette dieren. In het eerste gedeelte staan een aantal daarvan opgesteld om de evolutie theorie van Darwin nader uit te leggen. We zien dus op elkaar lijkende dieren, beenderen van uitgestorven dieren en rariteiten zoals albino's van verschillende diersoorten. De uitleg is in het Russisch, maar we kunnen redelijk zien wat er bedoeld wordt. Dan een hele grote hoeveelheid vitrines met dieren opgezet in hun natuurlijke omgeving, erg mooi. Aan de andere kant van de hal evenzoveel vitrines met zoveel als mogelijk verchillende diersoorten naast elkaar. En in het midden dan nog de beenderen van een mammoet, naast een olifant ter illustratie. De beloofde geheel geconserveerde wollen mammoet uit het Siberische ijs zien we echter niet.

Het tweede museum is dat van Antropologie en Ethnografie. Naast een aantal zalen over de culturen in de verschillende werelddelen betaat dit museum uit de persoonlijke collectie van Tsaar Peter de Grote. Deze stichter van de stad was zeer geŌnteresseerd in de wetenschap, en dan met name de medische. Op zijn reizen deed hij regelmatig Amsterdam aan, waar hij van de Universiteitsdoktoren een aantal studieobjecten meekreeg. Deze bestonden uit op sterk water gezette foetussen en lichaamsdelen, met name misvormd en nog liever van siamese tweelingen. Een beetje luguber allemaal, maar wel erg interessant.

St.Petersburg is onze eerste kennismaking met Rusland. Hoewel het gezien wordt als de meest Europese stad in Rusland, hebben we toch een indruk van Russische steden gekregen: grauw met brede straten met hoge gebouwen en veel smerige auto's. De binnenstad is echter zeer de moeite waard met de vele bezienswaardigheden, kanalen en de rivier. In de winkels zien we veel luxe artikelen liggen, er is veel reclame op straat en de mensen zien er ook erg westers uit. Wat dat betreft heeft St.Petersburg al een behoorlijke inhaalslag gemaakt.

Ga terug naar: Estland: Talinn

Ga door naar: Naar het midden van Nergens

Ga naar het overzicht van Rusland

Wereldreis zonder vleugels