Gastenboek E-mail update Reislinks

Estland: Talinn


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 27-28 November 2001

Lees op onze Engelstalige website meer over Tallinn

Tallinn van buiten de stadsmuren gezien

En Estland is de laatste van de Baltische steden. Hier gaan we weer wel naar de hoofdstad, Talinn. In deze stad is de middeleeuwse ommuring nog intact. Verder zijn hier meer scandinavische invloeden te verwachten, koeler en killer dus?

Goede busrit

Om het vertrouwen in de bus weer terug te winnen en omdat er geen directe treinverbinding Riga-Tallinn bestaat, stappen we op de Eurolines bus. De bus en de passaagiers zijn een wereld van verschil met onze ervaring in Polen. De rit verloopt dan ook rustig en aan het eind van de middag arriveren we in Tallinn.

Omdat het busstation in Tallinn net buiten het centrum en dus buiten het kaartje in de Lonely Planet valt, kost het wat tijd voordat we uitgevogeld hebben waar we naartoe moeten. Omdat ook de jeugdherbergen niet in het centrum zitten kiezen we voor een budget hotel. Na een tramrit en een stevige wandeling komen we aan en een oud vrouwtje dat zit te breien voor een TV is de receptie. Onze kamer is behoorlijk groot maar dus ook moeilijk warm te stoken zodat we de gordijnen achter de radiatoren frommelen voordat we voor wat eten op pad gaan.

Dooi

Tallinn heeft, net als Vilnius en Riga, een oud historisch centrum omgeven door stadsmuren. Er rijden hierdoor maar weinig auto's door de kronkelige straatjes en dat is wel zo aangenaam. Minder aangenaam is dat het hier na een fikse vorstperiode nu fink dooit, zodat aan alle kanten het water van de daken druipt en het ijs uit de goten komt rollen. Wat er nog aan sneeuw in de straten lag wordt een smerige smurrie en we beoefenen dus flink de hink-stap-sprong om nog enigszins droog en schoon te blijven. We vinden een traditioneel Ests eettentje waar we eten en keren dan huiswaarts.

De volgende dag zoeken we eerst het treinstation op voor de tickets naar St.Petersburg. Maar helaas, er gaan geen nachttreinen en dus maar een Eurolines bus gekozen. Hierna hebben we de hele dag om de stad te bezichtigen, de kamer is al leeggeruimd en onze rugzakken staan bij het vrouwtje in de hotelreceptie.

Wie is er vet?

De Middeleeuwse stadsmuren van Tallinn zijn nog bijna volledig intact en vormen, met de verschillende torens, de grootste bezienswaardigheden van Tallinn. In één van de torens, de vette Margaret, bezichtigen we het scheepsvaartmuseum. Hier staat ook het monument ter nagedachtenis aan de ramp met de veerboot Estonia in 1995, waar meer dan 800 mensen omkwamen. Bovenop de dikke Margaret hebben we uitzicht over de zee en de haven van Tallinn, waar de veerboten uit Helsinki binnenvaren.

Liepen we in Sigulda al in de Pils straat, Tallinn maakt het nog bonter als blijkt dat we op de Pikk straat lopen. Navraag leert dat dit lang betekent, en daar kunnen we wel inkomen. De straatjes van de binnenstad van Tallinn zijn ook nog behoorlijk Middeleeuws: het wegdek bestaat uit keien en vele huizen herbergden vroeger gildes van verschillende beroepsgroepen. Nu zijn het vaak museums of restaurants, regelmatig ook in Middeleeuwse stijl.

Het centrum heeft eigenlijk twee centra. Het grote, lage gedeelte van de stad leeft om het stadsplein met het gotische stadhuis als middelpunt. Op een heuvel aan de rand leefde vroeger echter de elite. Ook nu nog zetelt hier de regering in een groot, zij het niet Middeleeuws, paleis. Naast dat paleis staan er ook nog een kathedraal en een aantal torens waarvandaan het lagere stadsdeel in de gaten gehouden kon worden, zoals de naam van één van die torens wel aangeeft: 'Kiek in de Kök'.

Het historische centrum van Tallinn is bijzonder omdat er nog zoveel uit de Middeleeuwen intact is. Het stadje ademt echter een minder gezellige sfeer uit dan Vilnius. Het is natuurlijk winter en laagseizoen, in de zomer worden er festivals gehouden en zal de sfeer sowieso compleet anders zijn. Toch proeven we een verschil dat er waarschijnlijk ook in de zomer nog zal zijn.

We hebben de stad nu wel een beetje gezien, maar hebben nog een flinke tijd te gaan voordat de bus vertrekt. Dus bezoeken we een Internetcafé, gevolgd door een gewoon café en wat later, na nog een beetje gewinkeld te hebben, een restaurant en daarna weer een café. Toch lastig, en duur, wanneer je geen 'thuis' (lees: hotel) hebt om even naar terug te keren, zeker in de kou (het vriest nu weer). Hoe doen die zwervers dat toch?

Ga terug naar: Letland: Riga - Sigulda

Ga door naar: St. Petersburg

Ga naar het overzicht van Europa

Wereldreis zonder vleugels