Gastenboek E-mail update Reislinks

Europa


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Het is nu toch echt begonnen. Maandag 19 november zijn we vertrokken! We zijn op de trein gestapt richting Berlijn, Duitsland. Vervolgens via Polen en de Baltische staten richting Rusland. Na Azie keerden we onverwacht terug in Nederland om aan het tweede deel te beginnen: over land door Oost-Europa naar Turkije om daarvandaan te proberen Afrika te bereiken. Na Afrika komen we weer terug in Europa (zie Italie) en sluiten we onze reis af op de wintersport in Frankrijk. Door het aanklikken van de link kun je de verhalen lezen.

Duitsland: Berlijn
Ziezo, de voorbereidingen zitten erop, het afscheid is voorbij en we zitten in de trein. De eerste bestemming is Berlijn, waar we anderhalve dag zullen blijven. Net genoeg om wat te zien, terwijl we de snelheid er een beetje in houden, want lekker weer is het hier niet.

Polen: Warschau
Met de nachttrein zetten we koers naar Warschau in Polen. Ook hier blijven we niet al te lang, maar wel net genoeg om oude stad te bekijken en te zien hoe het staat met de omschakeling naar een westerse economie.

Busrit Warschau-Vilnius
Om overland naar Rusland te komen ligt de trein voor de hand. Maar, die gaat door Wit-Rusland, een lelijk land waar je bovendien een duur visum voor nodig hebt. Wij kiezen voor een route door de Baltische staten, maar hier is het handiger om per bus te reizen. En dus maken we kennis met een busrit op z'n Pools...

Litouwen - Vilnius
Litouwen heeft een roemrucht verleden, waarbij het eens half Europa onder haar macht had. Ook was het de eerste Sovjet staat die onafhankelijk werd. We bezoeken de hoofdstad Vilnius, waar nog veel historie moet zijn te vinden.

Letland: Riga - Sigulda
De volgende Baltische staat in het rijtje is Letland. Ook hier een mooie oude hoofdstad, Riga, maar wij kiezen voor het landelijke Sigulda. Hier in de heuvels zijn verschillende kasteelruines te vinden. Bovendien is het in de winter (nu dus) een bescheiden wintersportplaats, ondermeer met een eigen bobsleebaan.

Estland: Talinn
En Estland is de laatste. Hier gaan we weer wel naar de hoofdstad, Talinn. In deze stad is de middeleeuwse ommuring nog intact. Verder zijn hier meer scandinavische invloeden te verwachten, koeler en killer dus?

Nederland: Verrassing op de Veense Feestweek
Tja, daar staan we dan ineens weer voor ieders neus. We zijn allebei wel een beetje zenuwachtig, maar hebben erg veel zin in een weekje familie en vrienden opzoeken, feesten en drinken. Al hakken die dure pilzen aardig in ons budget.

Oktoberfest in Munchen
Vanuit Nederland krijgen we een lift van onze vriend Boll, die ook op vakantie gaat, maar dan naar ItaliŽ. Hij levert ons keurig af in M‹nchen, waar het Oktoberfest in volle gang is. Hoewel we al aardig moe zijn van het feesten in de Veen willen we toch ook graag zien hoe die Duitsers dat aanpakken.

Praagtig TjechiŽ
Vanuit M‹nchen maken we een kleine omweg op onze route naar Turkije om Praag te bezoeken. Dit moet ťťn van de mooiste steden van Europa zijn en die willen we natuurlijk niet missen. Ook het kleine Middeleeuwse dorpje Cesky Krumlov in het zuiden van TjechiŽ doen we nog even aan voordat we doorgaan richting Hongarije.

Even langs Oostenrijk
Vanuit Zuid TjechiŽ is het hemelsbreed niet zo ver naar Hongarije. Maar als je naar de treinverbinding met Boedapest vraagt, dan duurt die 11 of 16 uur, afhankelijk van het tijdstip. Wat blijkt, die verbinding gaat helemaal om Oostenrijk heen, om dan door Slowakije naar Hongarije te gaan. Da's dus niet handig, we gaan voor de alternatieve route, per bus naar Linz en dan verder met de trein.

Boeda en Pest
Boedapest is het resultaat van een fusie tussen de steden Boeda en Pest, ieder aan hun eigen kant van de Donau. Boeda is heuvelachtig en bevat ondermeer het kastelendistrict. Pest ligt op vlak terrein en bevat het meer stedelijke gebied. Een mix van twee werelden dus, ook omdat het communistische verleden nog niet geheel is uitgewist.

Gegriezel in RoemeniŽ
De drie provincies WallachiŽ, MoldaviŽ (niet het land), en TransylvaniŽ zijn pas na de eerste wereldoorlog herenigd tot het huidige RoemeniŽ. Na de tweede wereldoorlog volgde weer een andere zwarte pagina in het boek, en nu dat allemaal voorbij is wil men erg graag toetreden tot de Europese Unie. Maar daarvoor moet nog erg veel gebeuren in het arme land. Wij trekken door TransylvaniŽ en Boekarest op een griezeltrip door het land van Dracula.

Veliko Tarnovo, Bulgarije
Vanuit RoemeniŽ rijden we Bulgarije in. We hebben lang overwogen of we hier wel een stop zullen maken op weg naar Turkije, de warmte lonkt en we weten niet of Bulgarije ons iets te bieden heeft. Maar we willen toch geen land "overslaan" en in Veliko Tarnovo vinden we een mooie, middeleeuwse stad rond een slingerende rivier.

Afsluiting in de sneeuw
Als laatste onderdeel van onze reis hebben we afgesproken om onze vrienden te ontmoeten op de wintersport. Het is al 3 jaar geleden dat we geskied hebben en het lijkt ons wel weer eens leuk. Bovendien kunnen we alvast wat verhalen horen van thuis voordat we definitief terugkeren.

Ga naar het overzicht van de Belevenissen

Wereldreis zonder vleugels