Gastenboek E-mail update Reislinks

Polen: Warschau


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 20-22 November 2001

Met de nachttrein zetten we koers naar Warschau in Polen. Ook hier blijven we niet al te lang, maar wel net genoeg om oude stad te bekijken en te zien hoe het staat met de omschakeling naar een westerse economie.

Reizen in de nacht

Om 21.30 uur vertrekt de nachttrein vanuit Berlijn naar Warschau. We zijn ruim op tijd zodat we ons rustig in de coupe kunnen installeren voordat de trein wegrijdt en de conducteur langskomt. Hij neemt onze kaartjes in en gebaart dat we de deur op slot kunnen doen. Dat doen we en we proberen maar meteen te gaan slapen, je weet nooit wat de nacht nog brengt.

Om 11.00 uur worden we bruut wakker gemaakt door het openen van de wagon en bonken op onze deur. De grens blijkbaar. De Duitse douanier is snel klaar maar de Poolse heeft een heel apparaat meegenomen om te kijken of we niet op een zwarte lijst voorkomen ofzo. Afijn, we kunnen weer gaan slapen maar worden regelmatig wakker door het stoppen van de trein. Op een gegeven moment klopt de conducteur weer op onze deur en geeft onze kaartjes terug. Hij heeft ze regelmatig afgestempeld en we conclderen dat we bijna in Warschau zijn. We pakken onze spullen en inderdaad, even later rijden we het station binnen.

Op het station staan we eerst wat onwennig om ons heen te kijken. Eerst zoeken we een wisselkantoor maar die zijn om 6.00 uur nog niet open. Dan maar een slaapplaats opzoeken. We hebben een paar adressen van jeugdherbergen en goedkope hotels maar geen idee hoe daar te komen. Een kaart van Warschau verkopen ze niet bij de kiosk en de kaart bij de bushaltes is heel onduidelijk en kent geen register. Dan maar een taxi. We laten ons letterlijk en figuurlijk afzetten, respectievelijk 10 dollar en bij een goedkoop hotel omdat we gelezen hebben dat de jeugdherbergen om 23.00 uur dichtgaan. Het hotel is open en we knappen nog even een uiltje in onze eenvoudige kamer.

De mooie oude stad

Rond 11.00 uur inspecteren we de informatie in het boekje dat we op de kamer vinden en gaan richting de oude stad van Warschau, dat op loopafstand ligt. Dit blijkt verrassend mooi, omgeven door een oude stadsmuur bevinden zich smalle straatjes met mooi gekleurde huizen. Dit is duidelijk de toeristische zone, veel souvenirwinkels en restaurantjes. Ook nog een mooi klooster en het koninklijke paleis dat, nadat het in de tweede wereldoorlog platgebombardeerd was, pas tussen 1971 en 1984 is herbouwd.

Contrast

Bij een toeristenbureautje vragen we hoe we aan bustickets naar Vilnius kunnen komen. Royal Palace WarchauWe moeten hiervoor naar het centrale busstation, na een uitleg van het openbaar vervoer in Warschau gaan we op weg. De bus, tram, en weer een bus brengen ons door het drukke centrum van Warschau naar het busstation. Kaartjes zijn zo geregeld en we kunnen weer terug. Wat we zien van de stad is vooral drukte, westerse gebouwen tussen oude, grijze blokkendozen. Ook zien we een aantal bedelaars, vaak ouderen die soms met een kind in hun armen in de kou op straat zitten. We komen ook over een flink gedeelte van de 'Royal route', met veel monumentale gebouwen, kerken, standbeelden en een luxe winkelstraat. Veel contrast dus in een stad die zich aan het ontwikkelen is van een communistisch systeem naar het kapitalisme.

Terug in het toeristische gedeelte van Warschau maken we nog een wandeling langs kerken, oude straatjes, stadsmuur en het nevelige uitzicht over de rivier Wisla. We vluchten even voor de natte kou in een cafeetje en als we daar weer uitkomen begint het al donker te worden. Oude stadsmuur van WarchauDe zon gaat hier nu al om 15.42 uur onder, en dat is toch wel erg vroeg. We willen toch nog even door het park vlakbij ons hotel lopen, wat nu een mooi maar spookachtig beeld oplevert. Met flinke stappen wandelen we dus door naar het nieuwe gedeelte van het oude stadscentrum. Zowel het nieuwe als het oude stadscentrum zijn na de oorlog weer opgebouwd, beide gerenoveerd naar hoe het daarvoor was. Nieuw en oud is dus relatief, oud bevindt zich binnen de oude stadsmuur, nieuw erbuiten.

Pools eten

's Avonds gaan we op zoek naar een eettentje. Nadeel van het niet in een jeugdherberg zitten is dat je dus niet hoort waar de goedkope tentjes zitten. We zitten in het toeristische gebied en hebben dus het idee dat alles duur is. Naar hollandse maatstaven valt dit echter zeer mee: voor 20 zlotty (12 gulden, of rekenen jullie al in euro's? In dat geval: ongeveer 5,5 euro) heb je een uitgebreide maaltijd. We eten uiteindelijk in het gezellige 'Polienska' restaurant en het poolse eten smaakt erg goed. Patrick heeft 'Bigos Polski', kool met verschillende soorten vlees. Sabine heeft een vleesrolletje met champignons. We gaan op tijd weer naar ons hotel terug.

De volgende dag pakken we vroeg de metro en bus naar het busstation om richting Litouwen te gaan. Tijdens het Poolse gedeelte van de busrit, die we in een apart verhaal beschrijven, zien we eerst de grauwe buitenwijken van Warschau, maar daarna het landschap en dorpjes met oude, maar mooie houten huizen. Hier rijden ook nog veel oude Oost-europese autootjes.

Polen en Warschau hebben ons in positieve zin verrast, de toeristische binnenstad is erg mooi, de rest van de stad al behoorlijk westers. Toch zijn er grote tegenstellingen, vooral zichtbaar aan de bedelaars. Zoals in bijna ieder arm land lijkt het voor de armen beter toeven op het platteland.

Ga terug naar: Duitsland: Berlijn

Ga door naar: Busrit Warschau-Vilnius

Ga naar het overzicht van Europa

Wereldreis zonder vleugels