Gastenboek E-mail update Reislinks

Oktoberfest in Munchen


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 24-25 September 2002

Vanuit Nederland krijgen we een lift van onze vriend Boll, die ook op vakantie gaat, maar dan naar Italië. Hij levert ons keurig af in MÜnchen, waar het Oktoberfest in volle gang is. Hoewel we al aardig moe zijn van het feesten in de Veen willen we toch ook graag zien hoe die Duitsers dat aanpakken.

De Autobahn

Om 6.00 uur 's morgens klinkt de deurbel bij Hostel Judy&Fred. Boll staat met zijn busje voor de deur. Snel nog een broodje en een bakkie thee en dan de rugzakken inladen en op weg. Door middel van een kratje tussen de twee stoelen in het busje kunnen we met z'n drieën voorin zitten. We rijden keurig voor de file uit door de randstad naar Venlo en dan door het Ruhrgebied, waar we gezelschap krijgen van een lekker warm zonnetje.

Bij de tussenstops blijkt wel dat het fris is buiten, maar tot Zuid-Duitsland is het helder. Daarna trekt het echter snel dicht en als we MÜnchen bereiken regent het. We zijn redelijk op tijd en navigeren vlotjes door het centrum. Vanwege het Oktoberfest is het lastig om slaapplekken te vinden, en de prijzen zijn ook nog eens sterk verhoogd. Maar we hebben mazzel want bij het vierde pension is nog een kamer vrij. We nemen afscheid van onze prima chauffeur en checken snel in.

Eerste kennismaking

Hoewel we aardig moe zijn moeten we er toch op uit om wat te eten en alvast iets van het feest te zien. We hadden gedacht dat er overal in de stad of zelfs in heel Beieren gefeest zou worden, maar dat blijkt niet te kloppen. Het Oktoberfest wordt slechts op één enkele plek in MÜnchen gevierd. Dit is dan natuurlijk wel een enorm terrein waar ondermeer zo'n 14 gigantische biertenten staan. Ons pension blijkt op loopafstand te zijn, dus wandelen maar. Na wat zoeken (moeilijk is het niet maar ons zicht werd belemmerd door een grote kathedraal) vinden we de Theresienwiese, en lopen we het kermisterrein op. Een enorme hoeveelheid attracties staan er opgesteld. Het is er vanwege de regen echter niet druk en ook wij hebben geen zin om in dit weer ergens in te gaan.

Op naar de biertenten dus, die zich naast de kermis bevinden. We stappen er op goed geluk maar eentje binnen en weten niet wat we zien. Een enorme hal met tafels waar mensen zitten te drinken of uitbundig meezingen met de schlagers die vanuit een podium in het midden worden gespeeld. Velen zijn in traditionele klederdracht: lederhosen danwel fleurige jurken die zo uit "the Sound of Music" komen. Men is hier al een tijdje bezig met feestvieren en nuchter en moe als we zijn voelen we ons niet helemaal op onze plaats. Maar we kijken ons ogen uit en spotten nog wat serveersters met armen vol grote pullen bier voordat we weer naar buiten gaan.

Historisch centrum

De volgende morgen gaan we eerst nog even wat van de stad bekijken. Het is gelukkig droog geworden, maar nog wel erg koud als we op pad gaan. Via het station, waar we kaartjes naar Praag kopen, lopen we richting het oude centrum. Onderweg komen we nog een groepje jongens in klederdracht tegen dat ons op de wijze van "schade Deutschland..." toezingt: "Warum hast du kein lederhosen an...". We zingen maar niets terug.

Door de Karlstor, één van de middeleeuwse toegangspoorten, komen we het centrum binnen. Mooie winkelstraten met vele oude gebouwen. Overal zijn souvenirs te koop, vooral van het Oktoberfest natuurlijk. Door wat steegjes bereiken we de Frauenkirche, met zijn twee hoge torens beeldbepalend voor de stad. Van binnen is hij echter niet zo bijzonder. We wandelen door naar het MaxJosephplatz, waar de Residenz staat, een enorm paleis met ondermeer rijk gevulde schatkamers. Dan door naar het belangrijkste plein van MÜnchen, Marienplatz. Dit plein wordt gedomineerd door de toren van het oude raadhuis met zijn beroemde klokkenspel. Ieder uur staan de toeristen hier omhoog te kijken omdat er het één en ander zou moeten gebeuren. Maar toen wij keken gebeurde er niets, zeker kapot. Verder staan er nog twee mooie kerken langs het plein en staat er een hoge pilaar met Maria bovenop, allemaal zeer fotogeniek.

Op zoek naar een typisch Duits eettentje voor de lunch wandelen we verder. We komen uit bij de Schendlingertor, nog een Middeleeuwse poort, waar we zo'n tentje vinden. Uiteraard sfeervol in een kelder, waar een flink stuk vlees nog voor 5 € te krijgen is. En, ook typisch, de pils is goedkoper dan frisdrank, al scheelt het niet veel.

Na de lunch zetten we maar weer koers naar de feesten. Het is nog steeds droog en dus kunnen we wat meer van de attracties bekijken. Wat men al niet verzint om het volk te vermaken.... Zelf nemen we een ritje in het enorme reuzenrad, om nog even over de stad, de kermis en de biertenten heen te kijken. Dan nog even naar vrouwe Bavaria, die over het feest uitkijkt. We zien hier ook nog hoe de vaatjes bier per rijtuig achter een zestal mooi uitgedoste paarden worden bezorgd. Al zal dit waarschijnlijk slechts show zijn.

Pulletje bier

En dan maar weer de tent in. Het is nog vroeg en dus kunnen we lekker rustig plaats nemen aan één van de vele lange tafels. We bestellen een pilsje en krijgen een enorme pul (1 liter à 6,75 €). Daar gaan we eens lekker de rest van de middag over doen. Er lopen veel mensen langs om souvenirs te verkopen, en de typisch duitse versnaperingen: radijs, pretzels, wurst en halve kippen. Omdat de pilzen zo enorm groot zijn valt het een beetje tegen hoe vaak de hÜbsche serveersters langs komen met hun armen vol pullen. Bovendien lopen ze zo snel dat een fotootje maken steevast mislukt. Nou ja, we slaan het wel weer op in ons eigen geheugen.

Als ons bier en ons geld op is, gaan we pinnen en dan door naar een andere tent. Dit keer gaan we bovenin zitten voor een mooi uitzicht en om rustig wat te eten. We bestellen een pilsje en een halve kip en gaan er weer eens lekker voor zitten. Een paar japanners gaan met ons op de foto (denken zeker dat we locals zijn) en we raken aan de praat met een paar mensen. Ondertussen wordt het feest beneden steeds heviger. Als we voor de vierde keer "Hey baby, oe, aa" horen (en onze pils eindelijk op is) houden we het voor gezien. Waar maak je het nog mee dat je na 2,5 biertje al aangeschoten bent?

Twee daagjes MÜnchen is natuurlijk erg weinig. De kou en de hoge prijzen jagen ons weer verder, richting Oost-Europa. Wel hebben we een indruk gekregen van het grootste bierfestijn van Europa. Het is met recht een ervaring te noemen, al zal het nog leuker zijn met een grote groep vrienden. En MÜnchen is een leuke, charmante stad met vele oude gebouwen. Waar vindt je dat nog in het platgebombardeerde Duitsland?

Ga terug naar: Nederland: Verrassing op de Veense Feestweek

Ga door naar: Praagtig Tjechië

Ga naar het overzicht van Europa

Wereldreis zonder vleugels