Gastenboek E-mail update Reislinks

Terug naar Addis


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 14-16 December 2002

Lees op onze Engelstalige website meer over de Ethiopian Highlands.

Vanuit Lalibela maken we het noordelijke rondje EthiopiŽ compleet en keren we terug naar Addis. Het is een weg met veel klimmen en dalen, en het wordt nog behoorlijk koud. In Addis is het proviand inslaan en op naar het warmere zuiden.

Mist en kou

Het eerste stuk vanuit Lalibela is het afdalen over de asfaltweg die we ook op de heenweg al hadden gehad. Dan rijden we weer het stof in en gaat het omhoog. Het wordt hoe langer hoe kouder en verdwijnen op een gegeven moment helemaal in de mist. We beseffen nauwelijks dat dit ook nog Afrika is, maar gelukkig dalen we weer af zodat de temperatuur weer wat lekkerder wordt.

Kamp maken we op een stukje land dat met doornenstruiken is afgesloten. De truck ragt daar dus gewoon overheen. De locals moeten we weer op afstand houden, maar ťťntje wordt onze vuurmaker. Verder vieren we Isabella's verjaardag en dus dansen we gezellig, ondanks de regen die af en toe met bakken uit de hemel komt.

Paard en wagen

De volgende dag weer vele mooie vergezichten. We stoppen nog in een stadje waar we weer veel bekijks hebben. Opvallend is dat hier veel met paard en wagen gereden wordt, hadden we hier nog niet gezien. Aan het eind van de dag moeten we weer een pas over van 3500 meter. Het wordt dus weer heel koud en weer verdwijnen we in de mist. De lange tunnel bovenop de pas is nog steeds genoemd naar Mussolini, die EthiopiŽ van 1936-1941 bezet hield.

Als we weer afdalen zien we vreemde zwarte loopvogels met kromme snavel lopen. Het wordt al laat maar hopen dat we verder naar beneden rijden omdat het nog zo koud is. Maar de weg gaat niet veel verder meer naar beneden en dus maken we kamp op een winderig, koud veldje. We hebben een slechte nacht, Sabine heeft zelfs een beetje last van hoogteziekte.

Rijker

Het laatste stuk naar Addis wil het ook niet echt warm worden. We krijgen nog een paar buien op onze kop en merken dat Addis ook nog op een hoogvlakte ligt. Het is hier wel duidelijk rijker dan in het Noorden, de mensen zijn beter gekleed. We zien ook wat meer industrie en vele borden met projcten gesponsord door verschillende landen. Veel hulp voor dit land blijft dus rond de hoofdstad steken.

We rijden de buitenwijken van Addis binnen. Naarmate we het centrum naderen maken de lemen huizen steeds meer plaats voor steen en hoogbouw. Addis is best een mooie stad, maar in het centrum lopen wel veel bedelaars. We stoppen bij de supermarkt en als we bij de truck weglopen krijgen we er meteen een paar om ons heen. Na geld wisselen, Internetten en een drankje op een terras nemen we dan ook maar weer een taxi naar het hotel (de truck is daar al heen), want shoppen is zo niet erg aantrekkelijk.

's Nachts komen er twee nieuwe reizigers bij. In de morgen maken we met hen kennis en horen we dat de bagage van Toon niet aangekomen is. Lekker handig, maar men stuurt het door naar Jinka, waar we volgende week aankomen. Tot die tijd is het behelpen voor hem, al had hij voornamelijk kleding om weg te geven.

De route terug naar Addis was zeer bergachtig, zo erg dat we hebben zitten rillen van de kou. De mensen zijn er arm, hoewel dat dichter bij Addis wel weer meevalt. Er zijn ook duidelijk verschillen met de bevolking op de heenroute die we namen, al hebben we daar niet al te lang bij stil gestaan. Snel door naar het warmere zuiden!!

Ga terug naar: Kerken kijken en meer...

Ga door naar: Relaxen aan het Langano meer

Ga naar het overzicht van Afrika

Wereldreis zonder vleugels