Gastenboek E-mail update Reislinks

Vang Vieng relaxed?


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 8-10 September 2002

Lees op onze Engelstalige website meer over Vang Vieng.

Busstation in Luang Prabang

Ergens langs de weg tussen Luang Prabang en Vientiane ligt het plaatsje Vang Vieng. Dit is een echt reizigersplaatsje dat een onderbreking vormt op de lange route tussen de twee belangrijkste bestemmingen in Laos. Niemand kan ons vertellen waarom het zo populair is, dus dat moeten we zelf maar uit gaan vinden.

Busstation

Met de tuktuk worden we naar het busstation van Luang Prabang vervoerd. Hier blijkt de bus een half uurtje later te vertrekken dan ons was verteld. Geen probleem, zijn we wel gewend en we gebruiken de tijd om de omgeving nog even in ons op te nemen. Onze bus is een vrij normale, zij het niet al te nieuw. We zien ook omgebouwde trucks en andere vehicels. En overal wordt alle bagage bovenop geladen. Onder bagage worden overigens ook brommers, matrassen en wat dies meer zij verstaan. En zo staan de bussen te wachten op meer passagiers en/of de juiste vertrektijd.

We vertrekken redelijk op tijd en bevinden ons al snel in een prachtig landschap. De weg draait omhoog door de bergen maar is van goede kwaliteit, nog niet zo lang geleden aangelegd. We hopen dat dat zo blijft, want we hebben gehoord dat er door de regen wat landverschuivingen hebben plaatsgevonden. De bus van de vorige dag had er daardoor 15 uur (in plaats van 8) over gedaan. We passeren vele dorpjes, meestal van bergstammen met hutten van hout en riet. Dan iets vreemds, we passeren de bus naar Luang Prabang en plots besluiten de chauffeurs om te draaien. We wisselen allemaal van bus zodat we onze weg vervolgen. Waarom dit gebeurt weet verder niemand.

Landslides

Het landschap blijft onveranderd mooi. Prachtige bergformaties trekken aan ons voorbij en we rijden langs ravijnen en steile rotswanden. Op sommige plekken zien we de landverschuivingen van de vorige dag. Veel grond en modder dat van de bergwanden de weg op geschoven is. Bulldozers zijn het nog aan het wegschuiven, maar onze bus kan er gelukkig, met spinnende banden doorheen. En zo bereiken we redelijk op tijd Vang Vieng.

Een tuktuk brengt ons over de voormalige landingsbaan van het busstation naar het dorpje. En dan maar weer op hoteljacht. Vang Vieng staat er vol mee zodat het ons weinig moeite kost om een goede te vinden. Als we gesettled zijn gaan we dan op zoek naar een pils op een terras aan de rivier. Hier dankt Vang Vieng haar populariteit aan, prachtige karst bergformaties langs de rivier, plus de grotten die men daar kan bezoeken.  We babbelen hier nog wat met een paar mensen van een Djoser groep, erg leuk, ook omdat ze Hollandse dry roasted pinda's hadden. Als de zon onder is gaan we op zoek naar een restaurant voor een pizza en pasta en dan vroeg te bed.

De volgende dag wandelen we door het dorp, waarbij het even duurt voordat we uit het reizigers-gedeelte zijn. De mensen zijn hier duidelijk westerlingen gewend, meer nog dan in Luang Prabang. Het zijn hier ook de party-mensen (Israelies!!) die de overhand hebben, wat het dorp geen goed doet. Maar iets verderop hangt nog wel een Laos-sfeertje gelukkig. Sabine koopt ook nog een echte sjieke Laos-rok (dragen alle vrouwen hier) dus het feest is compleet. Verder doen we het rustig aan, terrasje, schrijven, lezen etcetera.

Tubing

De laatste dag in Vang Vieng willen we toch iets "doen". En dus huren we een grote binnenband en laten ons per tuktuk 4 m verderop afzetten om lekker de rivier af te drijven, "tuben" dus. Samen met een AustraliŽr springen we in de rivier en nemen we het ervan. Het mooie karstgebergte trekt aan ons voorbij terwijl we in het water liggen te zonnebaden, lekker hoor! Af en toe een stroomversnellinkje en wat spelende kinderen waar we naar zwaaien. Onderweg zien we nog een bungalowpark in aanbouw, dus men wil hier nog meer toerisme. Als ze maar weten waar ze aan beginnen. Na een paar uurtjes drijven stappen we weer uit bij Vang Vieng en leveren onze banden weer in. Om de rest van de dag weer lekker te relaxen.

Vang Vieng heeft niet zo heel veel te bieden. Het dankt haar populariteit aan de schitterende omgeving en breidt dat nu uit met een party-imago. Jammer, want voor ons was het vooral een plaatsje om heerlijk te relaxen. Het is te hopen dat dat ook in de toekomst nog kan.

Ga terug naar: Schattig Luang Prabang

Ga door naar: Vientiane

Ga naar het overzicht van Laos

Wereldreis zonder vleugels