Gastenboek E-mail update Reislinks

Balans na 45 dagen


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

We zijn nu zo'n 45 dagen onder weg en staan op het punt wat meer in de warmte terecht te komen. Hoog tijd dus om de balans eens op te maken.

Het blijft altijd een beetje moeilijk om je gevoelens onder woorden te brengen, vooral als ze zo gemengd zijn. Aan de ene kant geeft het namelijk een enorme kick om zo op reis te zijn. Aan de andere kant kamp ik (Sabine) een beetje met heimwee. Daardoor voel ik me nog wel eens wat somber en moet Patrick aardig zijn best doen om me weer vrolijk te krijgen. Vooral in de kou en met kerst had ik daar last van, en dat terwijl ik normaal niet zoveel om kerst geef. We zijn nu onderweg naar de warmte en naar landen die ik heel graag wil zien, dus ga ik er vanuit dat ik er dan minder last van zal hebben.

Verder gaat het reizen op zich vrij voorspoedig. Het lukt ons aardig om de essentiele zaken als onderdak, eten en vervolgtickets geregeld te krijgen. Wel springt Patrick nog weleens lichtelijk in de stress bij aankomst in een nieuwe stad en raakt Sabine makkelijk de weg kwijt, maar met elkaar komen we er altijd wel aardig vlot uit.

Overal waar we komen is wel iemand die ons wil helpen, (tegen een kleine vergoeding) met kaartjes kopen of uitstapjes met ons wil maken. Veel bezienswaardigheden kun je ook zelf met het openbaar vervoer bezichtigen. En in de steden waar wij tot nu toe geweest zijn, is het openbaar vervoer prima geregeld.

Gezondheid

Ziek worden we toch, hadden we al gezegd, de vraag is hoe erg. Welnu, de eerste razende ontlasting hebben we al achter de rug en goed doorstaan. Van de kou zijn we niet echt verkouden geweest dus dat is ook positief. Minder is dat Patrick last had van een kies, en dat terwijl hij vlak voor vertrek nog bij de tandarts was geweest. Maar het is geen echte kiespijn en na het wennen aan 'over de andere kant eten' heeft hij er geen last van. Verder doet Sabine's kuit nog steeds pijn, na het ongeluk met de arreslee. Maar ook dat wordt allengs minder.

Nieuwe problemen kondigen zich alweer aan. Sabine heeft last van uitslag gekregen, rode jeukende pukkels. Oorzaak is onbekend, maar het moet haast wel met voedsel te maken hebben gehad, nu ook Patrick twee dagen later er last van kreeg. Met zalf insmeren maar en dan verdwijnen ze langzaam weer.

FinanciŽn

De eerste 6 weken hebben we iets meer geld opgemaakt dan de bedoeling was. Ons budget is ongeveer 4000 gulden (1800 euro) per maand, en we zitten nu gemiddeld op zo'n 4400 gulden (2000 euro). Hierbij zit niet de treinticket naar Warschau, en de visa's voor Rusland en China. Dit hadden we al wel een beetje verwacht omdat een gedeelte van de reis door de westerse wereld ging, en dat is nu eenmaal wat duurder. In China is het een stuk goedkoper, maar daar zijn we ons boekje tebuiten gegaan bij de aanschaf en het opsturen van een groot souvenir en visa voor Vietnam. We zullen in zuid-oost Azie dus met wat minder rond moeten komen, maar dat moet kunnen.

Snelheid van reizen

Eťn van de grote vraagtekens vooraf was hoe snel we gaan reizen. We hebben inmiddels een enorme afstand afgelegd, ongeveer 13500 kilometer. Voor een groot deel (9000) natuurlijk door de Trans-SiberiŽ express, maar toch. Het eerste gedeelte naar Rusland hebben we rap gedaan, terwijl we toch veel wilden zien. In Rusland hebben we vervolgens de tijd genomen, omdat dat wat relaxter is. In China razen we nu ook aardig door, deels omdat we maar 30 dagen hebben in dit enorme land, deels om nu toch een keer in de warmte te komen.

We hebben dus ontdekt dat reizen ook over land heel snel kan, maar indien mogelijk zullen we het tempo drastisch verlagen om (nog) meer te genieten. Ook kost dat over het algemeen wat minder, wat ons budget weer ten goede komt.

Ga naar het overzicht van Algemene zaken

Wereldreis zonder vleugels