Gastenboek E-mail update Reislinks

Nog 1,5 week


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

We zijn inmiddels allebei klaar met werken en dus full-time aan het voorbereiden. Hoogste tijd dus om eens te belichten hoe het er voor staat.

Valse start?

Het eerste dat we moesten regelen was een visum voor Rusland en voor China. Voor Rusland wisten we dat we een uitnodiging uit Rusland nodig hadden, en die hadden we dus geregeld. Bij de Russische ambassade echter vonden ze die niet goed genoeg: er stond op dat we pas bij aankomst zouden betalen. Wat erger was, is dat men ineens ook een ticket van ons wilde zien, en die hebben we niet. Teleurgesteld verlieten we de ambassade om ons te beraden over de alternatieven.

Bij de chinese ambassade was men een stuk soepeler: geen extra eisen en gewoon drie dagen later het visum komen halen. Dit gaf ons wat speling om de opties voor Rusland te onderzoeken. Het aanpassen van de uitnodiging kon het jeugdhotel in St. Petersburg wel regelen, maar een ticket Tallinn-St. Petersburg (wat de ambassade dus eist) niet. Andere organisaties, zoals Tiara Tours, kunnen alleen wat regelen als we de Siberie express bij hen boeken en vallen dus ook af. Blijft over het regelen van een visum in Estland of.... het Visumburo in Amsterdam. Tegen wat extra kosten verwachten zij het visum wel zonder ticket naar Rusland te kunnen regelen en daar rekenen we nu maar op.

Een andere misrekening maakten we met onze auto, die we al snel moesten inleveren. We dachten al vast te gaan wennen aan bus en trein, maar we hebben inmiddels al drie keer een auto geleend. Zijn we toch te luxe ingesteld of gewoon praktisch en inventief? In ieder geval schieten we mede dankzij die leenauto's aardig op met het opruimen en opslaan van onze persoonlijke spulletjes (wat hebben we een hoop rommel!) en het opknappen van ons huis.

Het reizen

Vreemd genoeg leeft het reizen nog niet zo bij ons. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat we over twee weken al weg zijn. Wel heeft Sabine er voor het eerst over gedroomd, dus wie weet komt het nu los.

De reis is natuurlijk wel gespreksonderwerp nummer 1 als we mensen tegenkomen. Er zijn ook telkens dingen die we (voorlopig) voor het laatst doen: werken, voetballen etc. Hierbij worden we dan in het zonnetje gezet en dat is wel een beetje vreemd. Voor ons gevoel zijn we namelijk nog lang niet weg. Zaterdag 10 November is ons afscheidsfeestje, maar zelfs dat vinden we nog lang voor ons vertrek.

Financien

Ons streefbedrag hebben we een tijdje geleden al bereikt, maar nu is het tijd om te bekijken hoeveel we gespaard hebben en wat ons budget zal zijn. Dit is echter niet zo gemakkelijk vast te stellen, omdat er nog meevallers kunnen komen (bonus voor afgelopen jaar bijvoorbeeld) maar ook tegenvallers in de vorm van kosten thuis als het huis niet over de hele periode verhuurd wordt. We concluderen echter dat we het 1,5 jaar moeten kunnen uithouden met een budget van fl.2000,- per persoon per maand.

Overige voorbereidingen

De laatste prikken zijn gehaald, de verzekering is geregels, de paklijst wordt beetje bij beetje completer. En wat betreft de site: dit is het eerste resultaat van het schrijven van een stukje op de aangeschafte, tweedehands palmtop (een Psion). Het koppelen daarvan aan de PC van Judy is gelukt en ziedaar, het stukje staat op de site. Ook de e-mail wordt door Judy gelezen en gefilterd zodat wij alleen de belangrijkste mails zien. Verder contact met het thuisfront via Poste Restante moeten we nog even regelen, dus: Wordt Vervolgd!!

Ga naar het overzicht van Algemene zaken

Wereldreis zonder vleugels