Gastenboek E-mail update Reislinks

Egypte 2000


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

In november 2000 zijn we op vakantie geweest naar Egypte. Het was een groepsreis van de Shoestring Company, dus hoefden we zelf weinig te regelen. Onze vliegreis verliep niet helemaal volgens plan want in Nederland hadden we al een paar uur vertraging, en in Cairo konden we niet landen omdat het te mistig was. Dus maakten we een doorstart (de landing was namelijk al ingezet) en vlogen we door naar Sharm el Sheikh. Daar moesten we wachten tot de mist voldoende was weggetrokken zodat we terug konden vliegen naar Cairo.

Cairo

Moskee in CairoCairo is een zeer drukke stad, je weet echt niet wat je overkomt als je in de drukke straten rondrijdt,of wandelt. We waren dus eigenlijk wel een beetje blij dat we er in het begin van de reis maar een dag bleven en snel de woestijn in trokken. Doordat we ook wat later dan gepland in Cairo aankwamen hadden we ook gewoon te weinig tijd om nog wat te gaan bezichtigen. Dit gaan we dus aan het eind van de rondreis doen als we hier weer terug komen.

Taxi's en Ezels in CairoNa de stad te zijn ontvlucht, hoewel dit eigenlijk nog vrij lang duurde omdat Cairo gewoon onwijs groot is, ongeveer 20 miljoen inwoners, kwamen we in de uitgestrekte Libische woestijn terecht. Het is echt niet te geloven dat je hier niets anders ziet dan zand en rotsen. Een uitgestrekt niemandsland.

Baharya Oase

Jeep bij zonsondergang in de woestijnEn dan na heel wat uurtjes te hebben gereden zie je ineens wat groene bosjes en rijden we de Baharya oase in. Hier gingen we lunchen bij een bedoeinen familie. Kip, rijst en een tomaten-groenteprutje en vooraf natuurlijk linzensoep. Dit zullen we de eerste dagen nog vaak te eten krijgen. Na het eten worden de spullen op een jeep geladen en vertrekken we naar de campsite waar we de nacht gaan doorbrengen. Op weg daar naar toe komen we door de zwarte woestijn waar we even stoppen om een heuvel op te klimmen. Hierop was een kleine ruine van een fortje te zien en konden we genieten van het uitzicht. Vlak bij de campsite kwamen we een gigantische grote kudde kamelen tegen.

Onze slaapplaatsen waren een paar rieten hutjes, waar erg harde bedden in stonden. Ze zagen er wel erg romantisch uit. Verder was er een warm waterbron waar we ons in konden wassen (het stonk er natuurlijk wel naar rotte eieren)en werd er 's avonds weer voor ons gekookt door de bedoeinen op een kampvuurtje. Ook gingen ze voor ons zingen en dansen en deden we zelf ook nog even mee.

De Witte Woestijn

Na het ontbijt en een bad was het tijd om verder te trekken richting de Farafra oase. Onderweg stoppen we bij de crystal mountain om deze te bezichtigen en trekken dan door naar de witte woestijn waar we de nacht zullen gaan doorbrengen in het miljoen sterren hotel. De witte woestijn bestaat uit allerlei kalkformaties, het lijken soms wel reuze paddestoelen of besneeuwde heuvels. Kalkformaties in de witte woestijnOp zo'n witte heuvel gaan we de zonsondergang bekijken en zien zo de prachtigste kleuren verschijnen op het kalksteen. De bedoeinen zorgen weer goed voor ons en na nog even aan het kampvuur te hebben gezeten gaat iedereen zijn slaapzak op zoeken om de nacht door te brengen in de open lucht. De nacht was koud en we hadden een heleboel snurkers in onze groep (waarschijnlijk kwam dit omdat we op onze rug lagen, want de matjes waren niet zo dik en dus voelde je al je botten wanneer je op je zij lag) We waren dus vroeg wakker en konden zo de zonsopgang gaan bekijken vanaf de zelfde heuvel als waar we gisteren de zonsondergang bekeken hadden.

Al Qasr

We vervolgden onze weg richting de Dakhla oase en zagen de woestijn veranderen van wit naar rotsachtig en dan weer helemaal geel met zandduinen, prachtig om te zien. Bewoners van Al QasrIn de middag kwamen we aan in het plaatsje Al Qasr. Een oud middeleeuws stadje waar een uit de zesde eeuw afkomstig Romeins dorpje was. Hier werden we in rondgeleid door de nauwe straatjes en kregen we een klein beetje het idee hoe de mensen hier eeuwen geleden geleefd hadden. We mochten ook een kijkje nemen in het toenmalige schooltje waar we ook omhoog konden klimmen naar het dak. De helft van onze groep was op het dak en de rest was nog in het schooltje toen er opeens een hoop klei en stof naar beneden viel. Wat bleek, er was iemand met zijn voet door het dak gezakt. Het dorpje was dus niet meer in zo'n goede staat.

Na deze stop gingen we op weg naar het Bedwencamp waar we gaan overnachten. Deze rit duurde iets langer omdat we een lekke band kregen. Sabine danst met een wel erg kleine bedoeinenmanHet kamp ziet er gezellig uit met rieten hutjes waar zelfs electriciteit in zit en waar we een gezamenlijke douche hebben, wat een luxe. Na de lunch worden we met zijn allen naar een hotel gebracht waar we gaan zwemmen in een bron. We vermaken ons best, alleen op het laatst als het schemerig wordt blijken we een lekker hapje voor de muggen te zijn. Terug in het kamp worden we onder het eten weer vermaakt door de bedoeinen met zang en dans. Met zijn allen rond een kampvuur is het weer zeer gezellig.

Kamelensafari

Na een goede nachtrust uit de veren voor een kamelensafari. We werden een voor een op zo'n beest geladen om vervolgens richting een natuurlijke bron te worden vervoerd. De rit duurde ongeveer een uur en dat was meer dan zat. Toen ik van dat beest afkwam kreeg ik mijn benen niet meer bij elkaar van de spierpijn. Zwemmen onder het toeziend oog van de plaatselijke bevolkingHet kwam dus goed uit dat we bij de bron waren waar we konden gaan zwemmen onder het toeziend oog van de plaatselijke bevolking. Het was een grappige bron waar je eerst gewoon kon staan, een meter verder in het water zakte je weg in het zand, en als je nog iets verder het water in ging werd je gezandstraald door de bron. En de spierpijn was na dit zwemavontuur gelijk over.

Terug in het kamp krijgen we een lunch en na een uurtje zonnen vertrekken we naar de volgende oase, namelijk de Kharga oase. onderweg stoppen we bij de Hibis tempel. De eerste tempel die we zien deze vakantie. De plaatselijke band speelt voor onsHij staat in de steigers omdat ie een paar honderd meter verplaatst moet worden. De tempel was namelijk aan het wegzakken. Persoonlijk vond ik hem niet echt bijzonder, ik had dus meer aandacht voor de zwerfhonden om me heen dan voor de tempel. We vervolgen onze weg naar de woestijn waar we de nacht weer zullen doorbrengen in de open lucht. 's Avonds werden we weer uitstekend verzorgd door de bedoeinen en deden we wat spelletjes bij het kampvuur.

Luxor en Karnak

Het leven langs een van de zijkanalen van de NijlNa een koude nacht op weg naar Luxor. Na ongeveer drie uurtjes rijden komen we in het groene gedeelte van Egypte aan: "de Nijlvallei". Hier wordt het land langs de Nijl vruchtbaar gemaakt door vele kanalen die het water van de Nijl naar de boeren brengt. We rijden een heel eind langs de kanalen voordat we over een brug over de Nijl rijden die ons naar Luxor brengt. Luxor is een leuk plaatsje met een boulevard langs de Nijl waar cruiseboten af en aan varen,ook zie je hier heel veel paardenkoetsjes en overal taxi's. Het is dus wel erg toeristisch maar toch heeft het wel een knusse uitstraling. Wij zitten hier in een vrij luxe hotel met een zwembad op het dakterras.

Op de fiets naar de tempels van Karnak's Middags huren we een fiets en gaan zo naar de tempels van Karnak. Het is hier ongelooflijk druk, maar het is hier ook ongelooflijk groot. We zien hier heel veel mooie ruines. De zuilen en de grote beelden maken het meest indruk op ons. Terug naar het hotel zijn we door wat achterbuurtjes gefietst en zo zie je dat de mensen hier toch zeer armoedig leven, De Tempel van Luxor prachtig verlichtvooral het verschil als je zo een straatje uit fietst de luxe boulevard op. Ook fietsen we langs de tempel van Luxor die op dat moment mooi verlicht is in het schemerdonker, dit geeft hem een mysterieuse uitstraling.

De Vallei der Koningen

De volgende dag gaan we op stap met onze gids Achmed die ons meeneemt naar de vallei der Koningen. Hier gaan we de tombes van Toetmoses III, Sa-ptah en Ramses VI bekijken. Ingang van de tombe van Anherkha, een belangrijk man voor de bouw van de koningsgravenDe tombe van Sa-ptah vond ik het mooiste, de hierogliefen waren hier mooi gekleurd en de sacrofaag was een mooi beeld van deze Koning met naast zich zijn vrouw die liefdevol haar hand op zijn buik heeft liggen. In deze tombe was het ook niet zo druk en zo kon Achmed er nog wat mooie verhalen bij vertellen. De tombe van Ramses VI was ook wel mooi maar hier was het zo druk dat je er weer heel snel uit wilde. We vervolgen onze trip naar de tempel van Hatsjepsoet die we alleen fotograferen van de buitenkant, en gaan dan vervolgens naar de tombes van de mensen die de graven van de koningen maakten. Deze mensen werden gevangen gehouden, en deze maakten ook hun eigen graven. Deze tombes waren mooier dan die van de Koningen, hier konden ze zich uiten in hun creativiteit. We gingen verder naar Medinat Habu, de graftempel van Ramses III. Dit was de mooiste tempel die we gezien hebben deze vakantie, misschien kwam dat ook wel omdat Achmed hier zo mooi over kon vertellen. Ook werden we hier bewonderd door vele schoolkinderen die met ons op de foto wilden of hun engels wilden oefenen en een gesprekje met ons aanknoopten. Maar meestal kwamen ze niet verder dan " what's your name" of " how are you". Op de terugweg kwamen we nog langs de twee kolossen van Memnon om vervolgens terug te keren richting hotel voor een verfrissende duik in het zwembad.

Aswan

Van Luxor gaan we op weg naar Aswan. Om daar te komen moet je je aansluiten bij een konvooi zodat je beschermd tegen onraad in Aswan aankomt. Feloeka's en Cruiseschepen op de NijlHier wonen hoofdzakelijk Nubiers die iets donkerder zijn van huidskleur dan de andere mensen in Egypte. Ook in Aswan is het erg toeristisch en zie je dus dezelfde paardenkoetsjes en taxi's als in Luxor. We zitten in een hotel vlak bij een markt en kunnen zo de dagelijkse bezigheden van de mensen een beetje volgen. Na het plaatsje een beetje verkend te hebben gaan we 's middags een boottochtje maken over de Nijl. Dit tochtje toont ons de eilanden Elephantine (vernoemd naar een rotsformatie wat lijkt op een groep olifanten) en Kitcheners island, de tempel van Simeon, graven, het mausoleum van Aga-khan, het Old Cateract Hotel (bekend van Agatha Christie) en wat ik eigenlijk het leukste vond was dat er een klein jongetje in een mini bootje aan onze boot kwam hangen en westerse liedjes begon te zingen. Natuurlijk wilde hij er wel een fooitje voor hebben, maar toch was dit een aandoenlijk gezicht. We leggen uiteindelijk aan op het eiland Sehel waar we naar het Nubische dorp gaan van onze kapitein. Hier zijn we uitgenodigd voor het diner bij zijn familie. Het eten dat we nog konden van de woestijn trip. Na het eten krijgen we thee in de huiskamer van het gezin en proberen ze ons wat souveniers te verkopen. Ook heeft Sabine hier een henna-tattoo op haar hand laten zetten. We worden aardig opgelicht, maar dit gebeurt in een vriendelijke gezellige sfeer, dus wat maakt het uit. In het donker varen we weer terug

De volgende dag gaan we eerst naar de hoge dam van Aswan. Deze is in de jaren 60 gebouwd om de Nijl in toom te houden en om heel Egypte te voorzien van stroom. De dam is enorm groot, evenals het Nassermeer dat erdoor ontstaan is. De tempel van Philae gezien vanaf de NijlHierdoor moesten een aantal Nubische dorpjes en de tempels van Abu Simbel verplaatst worden. Bij de dam staat nog het Russisch-Egyptisch monument wat we bewonderen. De russen hebben namelijk geholpen bij het bouwen van de dam. Onze trip gaat vervolgens naar de tempel van Philae. Deze lag vroeger op het eiland Philae dat tussen de oude en de nieuwe dam in lag. Door de oude dam lag het eiland en dus ook de tempel 6 maanden per jaar onder water. hierdoor is de tempel verhuisd naar een naburig eiland. Het is een mooie tempel die door de Grieken en de Romeinen gebouwd is.Na het boottripje terug gaan we naar de onafgemaakte obelisk. Een enorm gevaarte wat niet afgemaakt is doordat ie gespleten is. De rest van de dag vermaken we ons met wandelen over de markt en het bekijken van de winkelstraat.

Feloekatocht

De felouka tocht is de volgende belevenis die we meemaken in Egypte. Het is erg relaxed, we hoeven de hele dag alleen maar te liggen in het zonnetje. Af en toe wordt er gestopt met varen en leggen we even aan om te plassen of om te eten. En daarna dobberen we weer rustig verder. Als de wind wegvalt moeten de Nubiers roeien, en later mogen wij...Aan het einde van de dag ging de wind helemaal leggen en kwamen we niet meer vooruit. Konden de mannen aan boord toch nog even in beweging komen en we roeiden naar een eilandje waar we de nacht gaan doorbrengen op de boot. Het werd niet echt een rustige nacht want als je stil ligt merk je pas goed hoeveel Nijlcruisers er langs komen varen. 's Morgens vroeg varen we het laatste stukje naar Kom Ombo waar we de tempel kunnen bezoeken. Maar we zijn een beetje tempelmoe en besluiten het bij een wandeling te houden om de tempel heen. De bus vertrekt weer in konvooi richting Edfu. Hier bezoeken we de tempel wel, maar de toeristenmassa is zo groot dat we het snel zat zijn. We vervolgen onze weg naar Luxor. Hier blijven we een uur of 8 in het hotel waar we op de heenreis ook gezeten hebben en kunnen we ons nog douchen of een verfrissende duik nemen in het zwembad voordat we vertrekken naar het station, vanwaar we de nachttrein nemen naar Cairo. Ook dit was weer een belevenis op zich. We zaten in royale stoelen, maar toch was het moeilijk om in slaap te komen omdat er vele Egyptenaren langs kwamen lopen om ons te bezichtigen. We kwamen dus behoorlijk vermoeid aan in Cairo.

Terug in Cairo

In Cairo moeten we gelijk weer wennen aan de drukte op straat, maar dit gaat een stuk gemakkelijker dan op het begin van onze reis. Na een verfrissende douche gaan we toch gelijk op weg om wat dingen te bezichtigen. Een van de gebouwen in de CitadelWe houden een taxichauffeur aan en vragen hem om ons naar de dodenstad te brengen. Maar zelfs met wat hulp van een winkelier krijgen we niet goed uitgelegd waar we naartoe willen. Zo komen we terecht bij de tombes van de familie van Mohammed Ali. Deze waren op zich prachtig maar de gids die er rond liep was zeer vervelend en stond er natuurlijk op dat we hem een flinke fooi gaven voor de drie Engelse woorden die hij uitkraamde. We laten ons vervolgens naar de Citadel brengen. Deze is erg mooi en herbergt het militair museum, een paleis en 2 moskees waarvan we er een bezoeken, die van Mohammed Ali. Er zijn hier vele kinderen die maar wat graag met ons op de foto willen. En dus poseren we meerdere malen totdat een begeleider de kinderen bij ons weg komt halen. De moskee was immens groot met mooie gouden versieringen en grote kroonluchters die er hingen.

Het beroemde dodenmasker van ToetanchamonWe pakken weer een taxi en vragen hem om ons bij het Egyptische museum af te zetten. Als we uitstappen en de taxichauffeur weg zien rijden komen we er achter dat ie ons op de verkeerde plek heeft afgezet. We voelen ons behoorlijk genaaid en besluiten gelijk om nooit geen taxi meer te nemen. We wandelen dus verder naar het museum. Het museum is prachtig, vooral de schatten van Toetanchamon. Wel is het allemaal erg veel en de beschrijvingen zeer summier zodat het overzicht een beetje ontbreekt.

De Pyramides

De volgende dag gaan we weer een dag op stap met onze gids Achmed die ons verschillende pyramides zal laten zien. Als eerste bezoeken we Sakkara. De Steppyramide van DjoserDit is de oudste nog bestaande pyramide van Egypte. Het is een trapvormige pyramide van farao Djoser. Het is een schitterend gezicht zo'n bouwwerk met op de achtergrond de immense woestijn. Vervolgens bezoeken we een paar graftombes waar alles is afgebeeld in tekeningen.en dus niet is beschreven in hierogliefen. 's Middags bezochten we de pyramides van Gizeh. Je staat versteld hoe groot het eigenlijk is. Hier hebben we een tijdje rondgewandelt en sommige van onze groep (zo ook Patrick) zijn nog in de kleine pyramide geweest. Er was niet echt veel te zien maar het feit dat je daar in die ruimte staat diep in de pyramide geeft je toch wel een apart gevoel. Tussendoor reden we nog naar een punt waar je een mooi uitzicht had over alle pyramides. Hier stonden ook wat stalletjes met souveniers. Ik (Sabine) kwam hier nog aan de praat met een Egyptenaar van een jaar of vijftig die dolgraag met me wilde trouwen omdat hollandse vrouwen zo goed in sex zijn. Dus ik sta daar met mijn mond vol tanden en ben hem toen maar snel gesmeerd.Als laatste bezochten we de sfinx.

Dahab

De rondreis was voorbij en zo namen wij afscheid van onze medereizigers die niet meegingen naar Dahab. Het was een behoorlijke busrit van ongeveer 9 uur lang. Voor Patrick was het extra zwaar omdat hij flinke buikkrampen had en aan de diarree was. De eerste dagen in Dahab bleef Patrick ziek en moest hij zelfs aan het infuus om een beetje op te knappen. Op de dagen dat Patrick ziek was ben ik wat gaan snorkelen in de rode zee. We zaten met ons hotel aan het strand en ik hoefde dus maar 20 meter het water in te lopen en ik kon van de geweldige koraalriffen en de mooie vissen genieten.

Aan het einde van de week waren de rollen omgedraaid en werd ik ziek. Gelukkig niet zo erg als Patrick en zo konden we nog wel wat snorkelen en de Sinai Woestijn in. We gaan met een privechauffeur (we waren namelijk te laat om nog een tour te boeken) die ons naar een witte kloof brengt waar we doorheen wandelen/klimmen en die eindigt in een kleine oase. Een soort sprookjesomgeving. Verder laat onze chauffeur ons nog wat kleine kloofjes zien en gaan we 's middags thee drinken bij een bedoeienen familie die ons gelijk weer wat souveniers willen verkopen. Hierna laat hij ons wat merkwaardige ronde hutjes zien waar de Joden zo'n 1000 jaar geleden hun goud in bewaard zouden hebben. De terugreis door de groen, rood, gele woestijn was wat ruw. En we kwamen ook nog met panne stil te staan. Op dat moment werd ik toch wel een beetje zenuwachtig omdat het toch al een beetje schemerig begon te worden. Gelukkig was het ramadan en wilde de chauffeur zo snel mogelijk thuis zijn om te kunnen eten. Hij had het probleem dus snel opgelost en scheurde terug naar Dahab. Wat er verder over Dahab te vertellen valt is dat het een zeer relaxed plaatsje is. Veel rugzaktoeristen en een zeer goede sfeer. 's Avonds kun je lekker lang uit in de kussens in een restaurantje op het strand, als je tenminste van katten houdt want die zitten overal.

Sharm el Sheik

Als laatste komen we Sharm el Sheik. Hier slapen we alleen de laatste nacht omdat we van hier naar Amsterdam toe vliegen. Sharm is een gigantische toeristenplaats. Het is net of je in een Spaanse Costa zit. En aangezien wij dat niet echt geweldig vinden hebben we hier ook niet veel meer gedaan dan wat rondgewandeld. Kort samengevat vonden wij de woestijntrip het indrukwekkendste van deze reis, en waren de tempels en graven natuurlijk ook schitterend. Cairo was erg druk en smerig, maar had toch wel een bepaalde charme, en Dahab is eigenlijk een beetje in het water gevallen door ons ziek zijn.

Voor een volledig overzicht van alle foto's klik hier.

Ga naar het overzicht van Voorgaande reizen

Wereldreis zonder vleugels