Gastenboek E-mail update Reislinks

Puerto Rico 1997


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Aankomst

Na een vliegreis van zo'n 10 uur landen we op Punta Cana, de Dominicaanse republiek voor een tussenstop. Het vliegveld is niet meer dan een landingsbaan met tropische aankomsthut en vertrekhut en het weer is fantastisch. Wat een contrast met de landing twee uur later op Puerto Rico. In een onweersbui landen we op het amerikaanse mega-vliegveld van San Juan. We hebben gekozen voor fly-drive dus op zoek naar de autoverhuur. Door de hitte en de recente regenbui beslaan onze ruiten in no time en door de zojuist ingevallen duisternis zien we niets als we het parkeerterrein willen afrijden. Uiteindelijk worden we geholpen door de parkeerwachters die ons laten zien hoe de airco werkt. Toch wordt het ritje naar ons hotel nogal onwennig. Bij het hotel gaat de ellende door: ik breek de sleutel in het slot en we zijn dus gedoemd om de rest van de avond in onze kamer te blijven of een baksteen tussen de deur te plaatsen (een andere kamer is niet beschikbaar). Tot overmaat van ramp kom ik erachter dat ik mijn rijbewijs op het vliegveld heb laten liggen. Een goed begin, Erik Odekerke. Na het opeten van een afhaalmaaltijd gaan we maar slapen in de hoop op een beter vervolg.

Aguadilla

De volgende morgen halen we mijn rijbewijs op en vertrekken snel richting Aguadilla. We rijden langs de Atlantische kust en stoppen om de pelikanen met stootduiken te zien vissen. Het weer is nog niet best, en bij een tussenstop voor de lunch blijken we met ons Engels, toch de officiele taal van Puerto Rico, niet ver te komen. Gelukkig worden we geholpen door vriendelijke gasten die wel beide talen machtig zijn en leren we ons eerste Spaans.

Ons hotel in Aguadilla is prachtig gelegen met een mooi uitzicht op de oceaan. Het weer klaart op en we brengen de middag bij een strandtentje door. De lokale bevolking leeft zich hier uit en we dansen samen een lambada, of iets wat daarop lijkt. Wordt het toch nog gezellig.

De komende dagen vullen we met wat ritjes landinwaards en een poging om te snorkelen op een van de strandjes die hierom bekend staan. Dit valt ietwat tegen door het bewolkte weer en omdat we verwend zijn met het Great Barrier Reef. Wel zien we veel zee-egels en een een aantal tropische vissen, maar het koraal is weinig kleurrijk.

La Parguera

We reizen verder langs de kust naar het zuiden. We passeren Rincon waar we op het dorpsplein getuige zijn van een paar hoertjes die wat schooljeugd uitdagen, vreemd sfeertje. San German blijkt heel wat vriendelijker, een echt spaans koloniaal stadje maar wel met Amerikaanse vreet"malls" met McDonald's, BurgerKing, TacoMaker en nog meer van dat soort tenten.

Uiteindelijk bereiken we La Parguera, een toeristisch plaatsje aan de caribische kust. Ons hotel blijkt prachtig gelegen met tuin aan de kust. Het weer is prachtig en we genieten van de zon terwijl een pelikaan een voorstelling stootduiken geeft op 10 meter afstand van ons.

De volgende dag boeken we een boottochtje om te snorkelen en door de mangrove te varen. Het snorkelen valt wederom wat tegen, weinig koraal hier. De mangrove is wel mooi en opvallend is het contrast tussen villa's en vervallen hutjes langs de kust.

s' Avonds maken we een boottochtje naar de fluorescent bay en dit was echt fantastisch. Wanneer we de baai invaren zien we direct het water achter de buitenboortmotor oplichten. Bij iedere aanraking van het water licht het op en al snel neem ik een duik om dit verschijnsel rond mijn hele lichaam waar te nemen, geweldig!! Helaas zijn hier geen foto's van te maken, wie het wil zien moet er zelf heen.

De laatste dag in La Parguera rijden we naar de vuurtoren Baja Rojo op het zuidelijkste puntje van Puerto Rico. De weg ernaar toe is erg slecht maar het uitzicht is hier geweldig met mooie rotsformaties. De vuurtoren zelf stelt weinig voor. Omdat het zondag is zien we hier veel locals, evenals bij het beroemde strand van Boqueron, waar we op de terugweg langsgaan. Luidruchtige mensen die er latijns uitzien, Spaans praten maar toch meer Amerikaans overkomen.

Via Ponce naar Jayuya

We vervolgen onze reis met een rit via Ponce naar Jayuya. Onderweg komen we langs het droge bos van Guanica waar het vooral heet is. Ook hier zien we een oude vervallen vuurtoren maar behalve een gigantisch resort hier geen teken van enig toerisme.

Ponce is mooi, we bezoeken het beroemde rood-zwarte brandweerhuis en genieten van het uitzicht op de cathedraal in het park. Als we door de winkelstraat lopen valt het ons op dat alles hier al in het teken van de kerst staat, en het is pas half November!

We verlaten Ponce om de bergen in te rijden naar ons volgende hotel in Jayuya. Dit blijkt een oude koffieplantage en ligt in een prachtige omgeving. De komende dagen brengen we door met wandelingen en een autorit naar opgravingen van indianenstammen.

San Juan

Nog een mooi bergritje, met veel contrast tussen arm en rijk in de dorpjes, brengt ons terug in San Juan, waar we de auto inleveren en een hotelletje zoeken. De volgende dag bezoeken we het oude centrum van de stad, wat koloniaal is en een paar indrukwekkende forten heeft. Ook maken we een mooie wandeling langs de buitenkant van de oude muur die het oude stadscentrum omringt. We krijgen een mooie indruk van de zeeslagen die hier hebben plaatsgevonden.

Fajardo

We besluiten om het openbaar vervoer te testen om ons naar Fajardo te brengen. De receptioniste van ons hotel vertelt ons echter doodleuk dat openbaar vervoer buiten San Juan (waar de bus een quarter kost, ongeacht de af te leggen afstand) domweg niet bestaat. We hebben echter gehoord van de publico's en gaan op eigen houtje hiernaar op zoek. Met onze rugzakken worden we in de stad nagewezen en jongelui roepen "El Yunque, that way" Refererend aan het tropisch regenwoud van Puerto Rico. Uiteindelijk vinden we de publico's, minibusjes die wachten tot ze genoeg passagiers hebben om te vertrekken naar een vste bestemming. We zijn de enige toeristen tussen de locals en we voelen ons aardig bekeken.

De rit naar Fajardo kost niet meer dan twee dollar. We beseffen dat we aardig getild worden als de chauffeur ons aanbiedt om ons naar de haven te brengen voor vier dollar, maar doen dit toch, omdat we niet weten hoe ver dit lopen is. Bij de haven zien we dat de volgende boot naar Culebra de volgende morgen vertrekt, en daarom boeken we een kamer in het hotel aan de haven.

Culebra

Wanneer de veerboot ons afzet in Dewey, Culebra, blijkt deze bestemming al snel een schot in de roos. De mensen zijn hier zeer gemoedelijk, heel anders dan op het "vaste land" van Puerto Rico, en het blijkt een echt vakantie eiland. We vinden vrij snel een mooi hotel aan de binnenbaai en maken een mooie wandeling door de heuvels naar het strand. We brengen hier 3 dagen door met zonnen, snorkelen, wandelen en een fietstocht over het eiland (toch nog erg zwaar door de bergen). Het echte vakantiegevoel overvalt ons hier.

Vieques

Toch laten we ons overhalen om ook het andere eiland, Vieques, te bezoeken. Via twee veerboten (eerst naar Fajardo, dan door naar Vieques) komen we daar en al snel blijkt dit een teleurstelling. Alles lijkt hier weer meer op Puerto Rico zelf, en ondanks een plezierig dagje aan het strand hebben we het al snel gezien hier.

El Yunque

Terug naar het "vaste land" dus weer. Vanuit de haven rijden dit keer de publico's maar we willen een huurauto om het regenwoud "El Yunque" te bezoeken. Na lang wachten zijn we aan de beurt maar dan blijkt dat de laatste auto net voor onze neus voorbij is gegaan. We wandelen dus maar naar het centrum waar we alsnog een publico pakken, die ons ter hoogte van El Yunque afzet bij een autoverhuurbedrijf. Zonder een auto is dit regenwoud namelijk vreemd genoeg niet te bezoeken, hoezo Amerikaans?

Na een bezoek aan het bezoekerscentrum kiezen we een paar wandelroutes uit. Met de auto rijden we naar de startplaatsen hiervan en dan de pas erin. El Yunque blijkt erg mooi te zijn met vele mooie watervallen en een grote diversiteit aan planten en bomen. We zwemmen wat onder een watervalletje, wandelen en klimmen naar de top van de hoogste berg. Hiervandaan zien we zowel de Atlantische oceaan als de caribische zee en hebben we een mooi uitzicht over het woud met in de verte San Juan. Met deze beelden in ons geheugen en op een fotorolletje verlaten we het regenwoud richting San Juan.

Terug naar huis

In San Juan vullen we de laatste dagen met het strand, nog een bezoek aan de oude stad en een bezoek aan de Bacardi raffinaderij. We kijken terug op een zeer afwisselde reis. Puerto Rico heeft veel mooie plekjes die een bezoek meer dan waard zijn. Niet alle plekjes zijn echter even mooi en de sfeer op het eiland is toch wel erg Amerikaans, met name in San Juan en andere grote plaatsen.

Ga naar het overzicht van Voorgaande reizen

Wereldreis zonder vleugels