Gastenboek E-mail update Reislinks

Australie 1996


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Lees op onze Engelstalige website meer over Australia.

De Planning

Al een jaar was bekend dat de symposia die ik ieder jaar als onderzoeker voor mijn werk diende te bezoeken in maart 1996 in Australie gehouden zouden worden. Mijn nieuwbakken vriendin Sabine was echter wel zeer verrast toen ik haar als cadeau voor haar verjaardag aanbood om mee te gaan voor een rondreis aansluitend op de symposia. We planden om al een aantal dagen voor het symposium in Melbourne daarheen te gaan om de omgeving te zien. Na de vlucht naar en het symposium in Brisbane zouden we een auto huren om in twee weken naar Cairns te rijden. Velvolgens twee binnenlandse vluchten naar Darwin en Sydney. Deze vluchten waren goedkoop omdat we al een binnenlandse vlucht Melbourne-Brisbane hadden moeten plannen. Al met al een mooie reis in het vooruitzicht.

De Heenreis

Via Londen en Singapore zouden we naar Melbourne vliegen, alwaar we om 10 uur 's avonds zouden aankomen. Door een vertraging op Schiphol echter, misten we de aansluiting op Heathrow. Na omboeking vulden we de tussenliggende 10 uur met een bezoek aan de Big Ben, Towerbridge en Piccadilly circus. Uiteindelijk dan toch in een Qantas vliegtuig via het schone vliegveld van Singapore naar Melbourne. Aankomst om 7 uur 's ochtends en dus direct naar bed.

Melbourne

Om 17 uur ontwaakten we uit ons coma en gingen we de stad maar eens bekijken. Wat een drukte, zeg, wat zou er aan de hand zijn? Na wat navragen blijkt het jaarlijkse Moomba festival aan de gang te zijn, maar bovendien bleek zojuist de Australische Formule 1 Gran Prix praktisch in de achtertuin van ons hotel te hebben plaatsgehad! Niets van gemerkt dus.

De volgende dagen hebben we een aantal dagtours gemaakt o.a. naar Puffing Billy, een stoomtreintje dat nog dagelijks rijdt, en naar de pinguins op Philis Island die iedere avond met de schemering het strand op komen gewaggeld. 's Avonds vermaakten we ons op het festival, dat nog de hele week duurde. Aan het eind van de week had ik mijn symposium en vermaakte Sabine zich aan het strand en met winkelen in de stad.

Brisbane

Na de vlucht naar Brisbane hebben we de stad verkend en kwamen we er al snel achter dat het in een parkje langs de rivier het het best toeven was. Ook zondag brachten we hier door en het bleek door St. Patrick's day (mijn dag dus) zeer gezellig met veel ierse muziek. Mijn symposium op maandag en dinsdag greep Sabine aan om een soort dierentuin te bezoeken en op woensdag huurden we een auto om meteen richting noorden te rijden, Brisbane heeft namelijk verder weinig te bieden.

Bruce Highway

Met de Lonely Planet in de aanslag begon nu pas echt onze vakantie. Via een onderwater park met haaien in Mooloolaba reden we noordwaards over de linkerweghelft van de Bruce highway. Onderweg kwamen we weinig tegen behalve eens in het uur een tankstation. Iedere plaatsnaam op de kaart blijkt ook niet veel meer te zijn dan een tankstation met wat huisjes. Slapen deden we in budget hotels die we vonden in de Lonely Planet. Dat onze versie van dit reisboek ietwat verouderd was bleek o.a. in Marryborough, waar we in een oud hotel terecht kwamen tussen wat locals die op vrijdag de week afsloten met bier en poolbiljart. Ze zorgden overigens wel voor een kamer voor ons.

Whitsunday Islands

Na een aantal dagen kwamen we in Airlie Beach aan de kust vanwaar we per boot de whitsunday islands en het great barrier reef konden bereiken. Onze eerste boottrip was met "on the edge", de snelste catamaran van de wereld. De tweede was met een oude vissersboot. Een wereld van verschil, maar de vissersboot deed zeker niet onder voor de catamaran, we zagen dolfijnen voor de boeg meezwemmen en de bemanning was zeer vriendelijk. We maakten een introductie-duik maar het koraal was hier niet erg indrukwekkend. Wel veel gekleurde vissen die we voerden met brood.

Paradise Beach

Verder noordwaards langs de Bruce Highway kwamen we bij Paradise Beach. Hier logeerden we in een echt backpackers lodge. Erg gezellig met 20 man in een kamer, maar zonder privacy. We maakten een rafting trip op de Tully river, die echter niet woest genoeg was om ons om te doen slaan. Wel leuke verhalen in de bus over krokodillen en Tully, waar het meeste neerslag valt in heel de wereld. De mensen in Tully hebben een eenvoudig weerbericht: kijk naar buiten, ziet u de berg, dan is het droog, anders regent het. Ook nog de watertaxi genomen naar Dunk island, waar we hebben gezond, met snorkelen viel daar vanwege de stroming en het zand niets te zien.

Cairns

Uiteindelijk in Cairns aangekomen waar we de auto inleverden. Cairns blijkt ook maar klein maar wel zeer aangenaam. Wanneer we een paar straten landinwaards lopen komen we in een lokaal cafe terecht waar aboriginals en mannen uit de outback staan te swingen. Het valt ons op hoe lelijk beide bevolkingsgroepen zijn. Als een man Sabine probeert te versieren maken we ons maar uit de voeten.

Met Noach's Arc maken we weer een trip naar het Reef. Dit keer worden we verwend met een snorkeltrip op een prachtige koraaltuin. Schitterende kleuren van koraal en vis en we raken maar niet uitgekeken. Toch moeten we de boot weer op maar de tweede stop blijkt nog mooier. Terwijl ik mijn duikspullen nog aan het aantrekken ben en instructies krijg voor een tweede introductieduik, komt Sabine ons vertellen dat ze haaien ziet. De instructeur stelt ons gerust dat dit onschuldige "reefsharks" zijn. Eenmaal onderwater mag ik ze zelfs aaien terwijl de instructeur ze voert. Als hij ook een murene aal van zo'n 2 meter voert aai ik ook deze, maar dat bleek niet de bedoeling, de instructeur maant me nu afstand te houden, foutje bedankt. We komen nog meer prachtige grote vissen tegen en zijn dan ook zeer onder de indruk wanneer we terugvaren naar Cairns.

De volgende dag boekten we de waterfalls tour. In een zeer gemoedelijke sfeer werden we door het tropisch regenwoud rond Cairns gereden en zwemmen we in diverse watervallen. We eindigen met een boswandeling en een heet bad in de tuin van hostel in de bergen, waar een tamme possum ons komt begroeten.

Darwin

Vanuit Cairns stappen we op het vliegtuig naar Darwin, waar we vanaf het vliegveld een backbackers lodge boeken die ons met een busje komt ophalen. We worden bedolven door de hitte en liggen dan ook al snel in het zwembad. In deze lodge krijgen we eerst wel een eigen kamer, maar omdat we een tweedaagse trip naar Kakadu boeken moeten we na terugkomst in een gezamenlijke kamer. Kakadu blijkt fantastisch. We worden door Dave in een jeep vervoerd en hij stopt om de zoveel kilometer, springt dan uit de jeep, rent naar een boom en komt dan terug met een of ander groot reptiel. Heel indrukwekkend. Ook zien we onderweg de famous jumping crocodiles, die vanaf een rivierboot gevoerd worden. s' Avonds BBQ en slapen in het park, verder nog wat wandelingen, zwemmen bij een waterval en zonsondergang, allemaal even mooi.

Sydney

We vliegen door naar Sydney, waar we terecht komen in King's Cross, de hoerenbuurt van Sydney. Wederom een backpackers lodge, nu wel met eigen kamer. We bezoeken alle bezienswaardigheden en met pijn in het hart realiseren we dat dit het eind is van een fantastische reis....

Ga naar het overzicht van Voorgaande reizen

Wereldreis zonder vleugels