Gastenboek E-mail update Reislinks

Het Thuisfront


FAQ
De laatste week
Het Thuisfront
Financien
Gezondheid
Verzekeringen
De Route
Paklijst
Website en Sponsoring

Veel wat er geregeld moet worden heeft te maken met wat achterblijft. We hebben een zaakwaarnemer nodig die onze post uitzoekt, onze rekeningen beheert, belastingformulieren invult en aanspreekpunt is voor ons huis. We vinden Patrick's zus Inge en haar vriend Frank bereid om deze taak op hen te nemen. Omdat zij in Noordwijk wonen staat broer Ron ook paraat voor als er snel iets gedaan moet worden in het huis.

Het belangrijkste wat thuis moet gebeuren is uiteraard dat wat achter zal blijven: het huis. We hebben een koophuis gekocht waar je dus drie kanten mee op kan: verkoop, leegstand, of verhuur. Verkopen betekent dat je bij terugkomst weer op zoek moet naar een nieuw huis en bovendien moet je je inboedel ergens opslaan. Bij leegstand moeten de maandelijkse kosten voor de hypotheek opgehoest worden, terwijl we geen inkomsten hebben. Het alternatief is dus verhuren, waarbij het de bedoeling is dat de opbrengsten de vaste lasten minimaal compenseren.

Hoe gaan we te werk om ons huis verhuurd te krijgen? We lezen op het Internet dat er een goede markt voor huisverhuur is, met name voor zogenaamde expatriats, buitenlanders die voor een jaar of enkele jaren in het Nederland komen werken. We vinden een aantal bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben. We hebben tot nu toe de volgende ervaringen met de verschillende bedrijven:

  • Direkt Wonen laat ons direkt weten dat het nog wel erg lang duurt voordat ons huis te huur zal komen. Ze laten weten medio September hierop terug te komen. Hun site wordt momenteel vernieuwd zodat on-line aanmelden mogelijk wordt.
  • Rotsvast heeft de huizen niet op de website staan. Vraagt het exclusieve recht om te zoeken naar geschikte kandidaten gedurende een week. De woning kunnen we wel via de website opgeven en hebben we ook gedaan. Nog geen reactie ontvangen.
  • www.huurwoningen.nl is de Nederlandse versie van housingonline, een website speciaal voor expatriats. Dit lijkt dus een bedrijf dat vooral via Internet werkt. We schrijven ze dus aan, maar tot op de dag van vandaag hebben we nog niets van ze gehoord. Leuk hoor een website, maar als men hier niets mee doet...
  • Immo-rent is veel slagvaardiger, zij maken direkt een afspraak en komen langs. Ze beloven een offerte op te sturen voor al hun diensten, waaronder ook toezicht als we wegzijn. Inmiddels wachten we hier echter al meer dan een maand op. Een vermelding van ons huis staat wel op de website, maar nog zonder details.
  • Qu-west is nog sneller. Zij hebben ons huis meteen op hun website gezet, inclusief foto's. Ook Qu-west werkt met no cure, no pay, bij succesvolle bemiddeling kost het ons een halve maandhuur plus 10% van de te ontvangen huur. Omdat we ze op onze website vermelden (zie ook onder sponsoring) krijgen we op de totale bemiddelingskosten nog 10% korting.
  • Bureau de Woonmarkt handelt ook zeer snel. Binnen een dag is onze woning gratis op hun site geplaatst. Kosten zijn er alleen voor de huurder, niet voor de verhuurder. Inmiddels hebben we via dit bureau de eerste bezichtiging in augustus gehad.

Het huurbedrag moet onze vaste kosten (hypotheek etc.) dekken. Bijkomend nadeel is dat we straks geen inkomsten hebben en de hypotheekrente dus ook niet van die inkomsten kunnen aftrekken voor belastingvoordeel. Ook moeten we er rekening mee houden dat het huis toch enkele maanden leeg zal staan. De verschillende bureaus vertellen ons echter dat de marktprijs voor volledig gemeubileerde woningen zoals de onze tussen de fl.3000,- en fl.3500,- ligt, wat voldoende moet zijn mits het niet te lang leeg staat.

De meeste bedrijven laten ons dus weten dat men pas vlak voor de verhuurdatum actiever gaat zoeken. Omdat wij toch het liefst snel zekerheid willen gaan we ook zelf maar op zoek. In de randstad bevinden zich nogal wat buitenlandse bedrijven en die proberen we ook direct te benaderen. En waarom zouden we hem niet zelf op onze website zetten? Dus, hier gaat het om:

Te huur in Oude Wetering

Hoekwoning in kindvriendelijke woonwijk, nabij winkels, scholen en openbaar vervoer. Op ca 20 minuten van Amsterdam en Den Haag.

De woning bevat een woonkamer met een half open keuken voorzien van combi oven-magnetron, vaatwasser en koel/vrieskast. Voorts 3 slaapkamers en een badkamer met whirlpool, wastafel en 2e toilet. Tuin en fietsenberging. De woning wordt gemeubileerd verhuurd. Wasmachine en droger beschikbaar.  De grote slaapkamer is voorzien van een waterbed.

Huur mogelijk met ingang van 1 november 2001, voor een nader overeen te komen periode, maximaal 1,5 jaar

De gevraagde huurprijs bedraagt fl. 3000,- per maand, excl. gas, water, licht en lokale belastingen.

Inmiddels zijn we met enkele gegadigden bezig. We hopen binnenkort uitsluitsel te krijgen, tot die tijd zijn reacties echter welkom!!

Iets anders dat achterblijft is onze kat Chicky. We zoeken nog naar een tijdelijk onderkomen voor hem. Interesse? Mail ons!!

Wereldreis zonder vleugels