Gastenboek E-mail update Reislinks

Vietnam


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
Maleisië en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Bergstammen rond Sapa
In de bergen rond het grensgebied van China, Myanmar, Thailand, Laos en Vietnam leven vele bergstammen. Deze ethnische minderheden leven gescheiden van de rest van de bevolking in die landen in relatief primitieve omstandigheden. Hoewel aan elkaar gerelateerd zijn er veel verschillende stammen, die ieder gekenmerkt worden door een unieke klederdracht en gebruiken. We ontmoeten verschillende van die stammen in de prachtige omgeving rond het Noord-Vietnamese bergstadje Sapa.

Hanoi: Brommers door nauwe straatjes
Nieuw land, nieuwe stad, nieuwe kansen, nieuwe prijzen, maar vooral een nieuw hoofdvervoermiddel. Hanoi wordt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat overspoeld door een niet aflatende stroom van gemotoriseerde tweewielers. Of het nou een brommer, motorfiets of scooter is, iedereen heeft er één, en wanneer hij niet in gebruik is staat hij geparkeerd op de stoep. Voetgangers hebben het dus niet gemakkelijk, ze kunnen kiezen tussen worstelen door de geparkeerde brommers op de stoep of om de 10 seconden te worden betoeterd door zo'n ding. Vooral in de, op zich leuke, smalle straatjes van de oude stad valt het niet mee.

Langs de kust naar het zuiden
We verlaten het nu wel erg koude (9 graden) Hanoi om langs de kust naar het hopelijk warmere zuiden van Vietnam te trekken. Vietnam lijkt op de kaart één lange kustlijn, en in het midden is het ook niet veel meer. Er loopt één spoorlijn tussen Hanoi en Saigon, en tot aan Hué is er eigenlijk ook maar één echte weg. Daarna kun je weer van de kust de hooglanden in, maar dat doen wij pas vanaf Nha Trang.

De centrale hooglanden rond Dalat
Net ten zuiden van het midden van Vietnam beginnen de centrale hooglanden. Hier leven weer vele bergstammen, hoewel ook hier de etnische Vietnamezen steeds meer de overhand krijgen, zeker omdat de regering hier nieuwe locaties creëert om overbevolking van de kustlijn tegen te gaan. De wegen door de hooglanden zijn niet zo geweldig, reden waarom wij alleen het zuidelijke Dalat bezoeken, een stad die vanwege de ligging dichtbij Saigon populair is bij binnenlandse en buitenlandse toeristen.

Saigon
Officieel Ho Chi Minh City (HCMC) genoemd is deze voormalige hoofdstad van Zuid-Vietnam de grootste, drukste en welvarendste stad van Vietnam. Na de invasie van de Communistische troepen uit het Noorden in 1975 werd de naam veranderd. De naam Saigon leeft echter nog steeds voort, enerzijds als onderdeel (District 1) van het grote oppervlakte dat HCMC genoemd wordt, anderzijds omdat de Zuiderlingen het niet eens zijn met de naamswijziging door de Noorderlingen. Alleen officiële instanties hebben het dus over HCMC, op straat heet de (hele) stad gewoon Saigon.

De Mekong Delta
Vanuit Saigon boeken we een tour naar de Mekong Delta, het waterrijke gebied in Zuid-Vietnam waar de in meerdere takken gesplitste rivier Mekong de zee vindt. We boeken een tour van 3 dagen, waarbij we op de laatste dag in plaats van terug naat Saigon doorreizen naar Phnom Penh in Cambodja. Bovendien nemen we een extra dag op in Chau Doc, zodat we daar rustig kunnen bekijken hoe men Tet viert.

Ga naar het overzicht van de Belevenissen

Wereldreis zonder vleugels