Gastenboek E-mail update Reislinks

Kunst en historie


Belevenissen vooraf
Voorgaande reizen
Algemene zaken
Europa
Rusland
China
Vietnam
Cambodja
Thailand
MaleisiŽ en Singapore
Indonesie
Laos
Turkije
Griekenland
Italie
Afrika
Weer thuis

Datum: 22-25 Januari 2003

Lees op onze Engelstalige website meer over a Florence Italy vacation en the Siena Duomo.

De Duomo van Florence

Florence is de stad van de teenage mutant ninja turtles. Donatello, Leonardo, Michelangelo en al die anderen hebben de stad in de Renaissance volgezet met mooie gebouwen, beelden en schilderijen. Hoewel we geen kunstliefhebbers zijn, is deze stad toch een must als je door ItaliŽ reist. We doen ook nog even de middeleeuwse buurstad Sienna aan, om een compleet beeld te krijgen van de Italiaanse kunst en geschiedenis.

Direct getroffen

Florence kent een grote verzameling budget hotels, dus het vinden van een geschikt hotelletje levert dit keer weinig problemen op. Na inchecken kunnen we dus direct op verkenning de stad in. Ponte Vecchio Vrijwel direct worden we getroffen door de schoonheid van deze beroemde stad. Mooie straatjes, met bijna op iedere hoek een mooi plein, kerk, of ander gebouw.

Via de rivier komen we bij ponte Vecchio, de enige brug die in de oorlog niet door de nazi's is verwoest. De brug is volgebouwd met winkeltjes, vroeger slagerijen, maar de laatste eeuwen huizen hier de juweliers. We vergapen ons aan het uitgestalde goud en zilver, terwijl we heen en weer terug over de brug wandelen.

Geen kunst

Zonder van plan te zijn veel kunst te gaan bezichtigen lopen we op het Piazza della Signoria een serie beelden tegen het lijf. Allereerst natuurlijk de David, het beroemdste naakte beeld door Michelangelo. Het betreft natuurlijk een kopie, de echte staat in het museum. Het kopie staat ook al in de steigers, dus het zal wel geen overbodige luxe zijn om het origineel goed te beschermen. De Neptunusfontein is wel origineel, beetje lastig om in een museum te zetten wellicht. Perseus, met de afgehakte kop van Medusa En dan is er nog een gallerij met beelden, ondermeer een lugubere Perseus, die de afgehakte kop van Medusa in zijn hand houdt. Mooi, al is ook dit een kopie, maar dat zien wij leken toch niet, dat lezen we in een boek.

We bekijken ook nog even de Duomo oftewel de kathedraal. Mooie buitenkant van wit marmer met groene strepen. De binnenkant valt echter een beetje tegen, alleen de koepel, gemaakt door Brunelleschi en beschilderd door diverse andere turtles, is de moeite waard. Dan vinden we het welletjes en gaan op zoek naar een leuk kroegje, wat overigens niet meevalt.

De volgende dag als we Florence verder willen bekijken laat het weer ons in de steek. Maar om uitgebreid de beelden in een museum te bekijken zien we ook niet zitten en dus trekken we er, gewapend met paraplu, toch maar op uit. Ondanks kou en miezer genieten we van een mooie wandeling door de stad. We zien vele mooie kerken, paleizen, pleinen en de stadsmuur, zonder kunstzinnige uitschieters.

Florence staat bol van de Renaissance, maar voor de Middeleeuwen moet je naar de oude rivaal, Siena. We pakken de bus en als we daar 20 minuten op moeten wachten denken we nog even de Duomo met een nu wel stralend blauwe lucht te kunnen fotograferen. En dus missen we de bus, maar een half uurtje later zijn we toch op weg. De rit duurt 5 kwartier en dan bevinden we ons vlakbij het centrum van Siena, al moeten we nog wel even vragen welke kant dat op is.

Mooiste plein van Sienna

nauwe straatjes van Siena Siena ligt op een heuvel en de koude wind raast door de nauwe, Middeleeuwse straatjes. De zon staat laag en dus moeten we naar het plein om iets van zijn warmte op te vangen. Het centrale plein wordt plaatselijk wel het mooiste plein van de wereld genoemd, maar dat lijkt ons lichtelijk overdreven. Het heeft een mooie schelpvorm, met aan de lage kant een mooi stadhuis en aan de hoge buitenkant ook omringd door oude gebouwen. Maar behalve een relatief kleine fontein kent het verder geen bijzonderheden. Wel moet het heel bijzonder zijn om hier in de zomer de Palio mee te maken, een middeleeuwse paardenrace rondom het plein.

Ook Siena kent haar Duomo, en de gestreepte buitenkant heeft veel weg van die in Florence. Maar de binnenkant hier is veel mooier. De vloer ligt vol met mooie mosaÔken, er staan vele beelden, preekstoelen, glas-in-lood ramen enzovoorts. Wel vreemd dat je hier en daar met een muntje een lichtshow in werking kan zetten, het lijkt wel kermis. Ook een flinke souvenirshop in de kerk doet wat vreemd aan, een ander teken dat de kathedraal tegenwoordig meer een toeristische dan een religieuze functie bekleedt.

Uitzicht op Siena We wandelen verder door de straatjes van Siena langs kerken en paleizen. Toch vinden we het stadje niet zo bijzonder als andere Middeleeuwse steden die we gezien hebben. We zijn waarschijnlijk verwend, en het ontbreken van warmte helpt ook niet echt. We bezoeken nog de enorme Basilica di San Domenica waarvandaan we een mooi uitzicht hebben op de heuvel waar de stad opligt. Dan nog even langs het fort, maar dan terug de bus in naar Florence.

Uitzicht

Onze laatste dag in Florence wandelen we aan de andere kant van de rivier omhoog naar piazzala Michelangelo. Ook hier weer een replica van de David van de beroemde kunstenaar, maar de belangrijkste reden om de klim te maken is natuurlijk het prachtige uitzicht over de stad. We zien alle kerken nu van boven en ook de stadsmuur is goed te volgen, net als de rivier die dwars door de stad loopt. Maar de wind heeft hier goed vat op ons en het is dan ook berekoud. Snel een warm tentje in voor een lekkere pasta en dan maar weer op het gemakje naar beneden.

Beeldenstraat in Florence Voor de laatste keer gaan we het centrum van Florence in. We zijn nog niet in het mooie straatje geweest waar de standbeelden staan van alle kunstenaars die Florence heeft voortgebracht. Bovendien staan hier diverse artiesten hun kunsten te etaleren danwel te verkopen. Schilders en mimespelers vragen onze aandacht en zo kijken we onze ogen uit. Hierna winkelen we nog wat voordat we bij het station navragen hoelaat de trein morgen vertrekt naar VenetiŽ.

Zonder een museum te bezoeken hebben we genoten van de kunststad Florence. Overal zijn kerken, beelden, paleizen en pleinen te bewonderen. Van de vele mooie steden in de omgeving hebben we misschien met Sienna de verkeerde keuze gemaakt. Maar in de zomer zouden we deze, toch knusse stad misschien heel anders ervaren hebben. En met eigen vervoer zouden we meer van die stadjes hebben kunnen bezoeken. Reizend met openbaar vervoer in de winter kun je het maar beter bij de echt grote mooie Italiaanse steden houden, zoals Florence zeker is.

Ga terug naar: Onder de rook

Ga door naar: Romantische stad in verval

Ga naar het overzicht van Italie

Wereldreis zonder vleugels